Lidé na Blanensku jsou stále bez vody z veřejné sítě

blank

Obyvatelé obce Újezd se někdy k pitné vodě dostávají velmi komplikovaně. Občas jim nezbyde nic jiného, než vzít do rukou láhve a kýble, a dojít pro ni k přistavené cisterně. Od začátku března v obci na Blanensku pitná voda neteče. Podle jedné z obyvatelek je to dlouhodobý a obrovský problém obce. V obchodě musí kupovat balenou vodu.

Bez pitné vody jsou podle starosty Miroslava Odehnala téměř všechny domácnosti. Za znečištění vody v obci může jarní tání. Jana Dvořáková z Krajské hygienické stanice uvedla, že v důsledku oblevy byla zjištěna mikrobiální kontaminace vody koliformními bakteriemi. Tyto problémy se v obci pravidelně opakují. Miroslav Odehnal dále sdělil, že se se znečištěním Újezd potýká při každé jarní oblevě, nebo když nastanou vydatnější srážky.

Přistavená cisterna, která má objem sedm tisíc litrů, teď slouží zhruba pěti stovkám obyvatel. Odborníci odebírají pravidelně vzorky z vodovodu. Poslední výsledky testů z 13. března nedopadly dobře. Po zjištění špatného stavu vody přijala Vodárenská akciová společnost, která infrastrukturu v oblasti provozuje, potřebná opatření. Došlo například ke změně dezinfekčního činidla na oxid chloričitý, jenž je účinnější.

K dalšímu odběru vzorků vodu má dojít 20. března. Podle Vodárenské akciové společnosti by už měly být vzorky v pořádku. V případě nezávadnosti vody bude obnoveno standardní zásobování obyvatelKonzumovat nezávadnou vodu by tak obyvatelé Újezdu mohli již 23. března. Podle Miroslava Odehnala je však situace z dlouhodobého hlediska neúnosná. Starosta však věří, že se blýská na lepší časy. Obec koupila pozemek v části Nebošice, odkud má vést výstavba nového přívodu pitné vody a nechala tam také udělat vrt. Investice se pohybuje kolem osmi milionů korun. Pomoci by měla dotace z ministerstva zemědělství. V případě, že bude schválena, se začne s pracemi na přelomu června a července. Vybudování potrvá zhruba půl roku. Jinde v regionu zásadní problémy s kvalitou pitné vody nemají.

Scroll to Top