Hlavní čistírna odpadních vod ve Vídni vyrobí více energie, než sama spotřebuje

blank

Za plného provozu modernizuje rakouská metropole centrální čistírnu odpadních vod. Od roku 2020 provoz sníží objem zbytkových odpadních látek a bude energeticky nezávislý. Výroba elektřiny a tepla bude větší než spotřeba.

Největší vídeňská čistírna odpadních vod je v provozu od roku 1980, nachází se ve čtvrti Simmering a má za sebou první etapu rozsáhlé přestavby ve výši 250 milionů eur. V první fázi vznikly nové sedimentační nádrže na mechanické čištění vody i nová zařízení na biologické čištění, která jsou jak energeticky efektivnější, tak provozně levnější. Modernizace také sníží emise čistírny o 40 000 tun CO2 za rok.

V polovině letošního roku začne výstavba moderního kalového zařízení, ve kterém jsou odstraňovány nežádoucí organické látky. Ročně se jich ve Vídni nahromadí až dva miliony metrů krychlových. Tyto kaly jsou zahřáté na teplotu 38 °C a na 25 dní se uloží do šesti uzavřených nádrží o výšce 30 metrů a celkovém objemu 75 000 kubíků. Vídeňané takto získají za rok 20 milionů kubických metrů plynu, který pomocí plynových motorů a generátorů zvládne vyrobit nejen elektrický proud pro celou čistírnu, ale také teplo pro vytápění a ohřev vody.

Hlavní vídeňská čistírna pojme každou sekundu přes 6 400 litrů odpadních vod. Ročně spotřebuje asi 63 GWh elektřiny, což je přibližně 1% spotřeba Vídně. Za tři roky už bude čistírna vyrábět 78 GWh elektřiny ročně.

Foto: areál centrální vídeňské čistírny odpadních vod (www.wien.gv.at)

Scroll to Top