Tání sněhu a srážky naplnily beskydské přehrady

blank

Údolní nádrž Morávka v Beskydech na stejnojmenné řece sloužící jako zdroj pitné vody dosáhla v pátek hladiny zásobního prostoru. Plné jsou také přehrady Žermanice a Těrlicko, které slouží kromě rekreačních účelů také jako zdroj vody pro průmyslové podniky v Moravskoslezském kraji. Všechna vodní díla jsou ve správě Povodí Odry.
V Morávce, odkud odebírá surovou vodu pro svou úpravnu pitné vody ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku společnost SmVaK Ostrava, je aktuálně 5,5 milionu kubíků vody a přehrada je na úrovni zásobního prostoru.

Díky tání sněhu a srážkám v uplynulých dnech dosáhla hladiny zásobního prostoru také přehrada Žermanice u Havířova, odkud odebírá vodu pro svůj provoz například Biocel nebo Arcelor Mittal Ostrava. V nádrži je současnosti 19,8 milionu kubíků vody.
Jen metr do hladiny zásobního prostoru chybí nádrži Těrlicko, odkud odebírá vodu například černouhelná společnost OKD. V přehradě je aktuálně 20 milionů kubíků vody.
Oproti zmiňovaným přehradám ve východní části Moravskoslezského kraje je situace poněkud odlišná v podhůří Jeseníků. Hladinu nádrže Kružberk drží vodohospodáři více než pět metrů pod úrovní zásobního prostoru kvůli pokračující rekonstrukci. Přehrada je zdrojem surové vody pro největší úpravnu pitné vody v kraji v Podhradí u Vítkova. Odtud je zásobována pitnou vodou velká část Moravskoslezského, ale i Olomouckého kraje. Tání sněhu a srážky prozatím nenaplnily v kaskádě výše položenou nádrž Slezská Harta. Ta je největším vodním dílem v kraji. Aktuálně je zhruba pět metrů pod hladinou zásobního prostoru (za poslední týden hladina stoupla o 60 centimetrů) a v přehradě je zhruba 155 milionů kubíků vody.
Rekonstrukce bude do roku 2018 pokračovat i v případě údolní nádrže Šance v Beskydech. Hladina je proto v současnosti 6,5 metru pod úrovní zásobního prostoru, nicméně za poslední týden stoupla o dva metry.

Scroll to Top