Velvyslanectví ČR v Chile speciálně pro vodarenstvi.cz: Miliony obyvatel Santiaga jsou stále ...

blank

Povodně s tragickými následky postihly oblast hlavního města Chile Santiaga. Při záplavách tam nejméně čtyři lidé zemřeli a další desítky jsou pohřešovány. Ondřej Kašina z českého velvyslanectví v Santiagu speciálně pro portál www.vodarenstvi.cz informoval 1. března o tom, jak se vyvíjí situace v postižené oblasti a jak se při podobných živelných pohromách chovají samotní Chilané.

Santiago obývá i s aglomerací zhruba pět milionů obyvatel. Voda, která Santiago zaplavila, znemožnila dodávku pitné vody asi milionu a půl domácností. V některých částech Chile povodeň odstřihla od dalších dostupných míst několik vesnic. „V současné době se podařilo najít a evakuovat naprostou většinu turistů izolovaných v okolí oblíbené horské lokality, údolí Cajón del Maipo poblíž Santiaga. Dosud nebyla obnovena dodávka pitné vody pro několik milionů obyvatel v Santiagu a okolí,“ řekl pro náš web ze Santiaga Ondřej Kašina. Podle jeho slov jsou čeští občané v Chile v pořádku.

„Chile je země častých zemětřesení a tsunami. Lidé mají dobře rozvinutou kulturu reakcí na tyto případy. Ovšem v tomto případě se jednalo o meteorologickou anomálii. Déšť byl nečekaný, velmi prudký a stav řeky i přítoků se rychle zvýšil. V chilské terminologii jde o aluvión,“ přiblížil situaci Kašina. Údolí Cajón del Maipo, ve kterém Santiago leží, je obklopeno vysokými horami a pohyb po komunikacích je tím pádem velmi komplikovaný. ,,Záchranářské akce jsou profesionální, avšak řešení vulnerability této oblasti vůči podobným fenoménům by si vyžádala obrovské investice. Jedná se o problém morfologický a klimatický,“ pokračoval dále Kašina. Vodohospodáři nemohli čerpat vodu z rozbouřené řeky Maipo. „Po podobné povodni v roce 2013 se odhadovalo, že vybudování systému čištění a skladování pitné vody s odolností vůči povodni a dosažení autonomie po dobu 35 dnů by stálo více než 130 milionů dolarů. Dosud však toto opatření nebylo realizováno,“ uzavřel z českého velvyslanectví v Santiagu Ondřej Kašina.

Povodně v Chile nejsou jedinou přírodní katastrofou, která letos zemi postihla. V lednu a únoru tohoto roku připravily nejhorší požáry v historii Chile o domov téměř 8 tisíc obyvatel a 11 lidí při nich zemřelo. Jednou ze zemí, které Chile poskytly finanční a materiální pomoc, byla i České republika. Ta uvolnila na pomoc Chile a zalesňování postižených oblastí tři miliony korun.

Foto: Dodavatelé pitné vody pro Santiago

Scroll to Top