V Paršovicích u Hranic na Moravě se buduje nová kanalizace

blank

Do konce října by měla být dokončena výstavba kanalizace v obci Paršovice s necelými čtyřmi stovkami obyvatel. Celkové náklady podle starosty Lubomíra Dostála dosáhnou 22 milionů korun, z toho 14 milionů činí dotace ministerstva zemědělství, zbytek hradí obec ze svých prostředků.

O původním projektu výstavby kanalizace se přitom začalo jednat již v polovině osmdesátých let minulého století. V letech 2002 a 2004 obec neúspěšně žádala o podporu ze Státního fondu životního prostředí.
V historii projektu se objevila řada problémů, jako byl například nesoulad dokumentace pro stavební povolení s územním rozhodnutím, protože část přivaděče měla vést po pozemcích jiných vlastníků, přičemž jednání s nimi ztroskotala.
Původně plánovaná čistírna měla navíc stát v Opatovicích a sloužit pro Rakov, Paršovice i Opatovice. Nakonec Paršovice vybudovaly v roce 2013 čistírnu samostatně. V polovině loňského roku pak začala výstavba nové kanalizace poté, kdy bylo obci v květnu oznámeno, že získala dotaci z Ministerstva zemědělství ČR.

Foto: Archiv SmVaK Ostrava

 

Scroll to Top