Na Jesenicku řeší krádež vody. Z obecního vodovodu zmizelo 16 tisíc kubíků

blank

Radnice v pohraniční obci Velké Kunětice na Jesenicku řeší, jak se mohlo z obecního vodovodu ztratit 16 tisíc kubíků vody. Při kontrole se totiž přišlo na to, že z něj odteklo 35 tisíc kubíků, ale do vyúčtování se dostalo pouze 19 tisíc. Podle starosty Jiřího Neumanna teď obec pátrá po tom, kdo vodu používá a neplatí. O ztrátě vody informovala MF DNES.

Jiří Neumann uvedl, že je nemožné, aby se voda ztrácela vlivem netěsnosti nebo častých poruch ve vodovodní síti. „Samozřejmě nějaká ta porucha se vyskytne každoročně a něco unikne i kvůli netěsnosti. Jenže roky předtím jsme měli ztráty nanejvýš od několika stovek do pár tisíc kubíků. Takový skokový nárůst z roku na rok nás nyní zarazil,“ zdůraznil starosta. Neumann je přesvědčený, že za ztrátou vody stojí nepoctivci, kteří ji odebírají načerno. Podle něj se takových občanů ve Velkých Kuněticích nachází více.

Jiří Neumann se podivuje nad tím, proč mají lidé ve Velkých Kuněticích potřebu krást vodu. Obyvatelé obce platí za kubík pitné vody pouze 14 korun. „V tomto ohledu patříme k nejlevnějším na Jesenicku. Cenu držíme tak nízko proto, aby s tím neměli problémy ani sociálně slabí lidé, protože tady není práce,“ řekl Neumann s dodatkem, že mnoho lidí v obci odmítá platit i tak nízkou cenu za vodu.

Radnice nyní bude postupovat tak, že bude postupně odpojovat jednotlivé části obce, které následně zkontroluje. O krádežích vody už byli obyvatelé obeznámeni prostřednictvím obecního rozhlasu nebo vývěsky.

Policii zatím vedení obce v souvislosti s krádeží vody nekontaktovalo. „Věřím, že nepoctivci dostanou rozum a nenechají věc dojít až do fáze, kdy je odhalíme, a budou mít v obci ostudu. Chceme to řešit po dobrém,“ uzavřel Jiří Neumann.

 

Scroll to Top