Jihočeský vodárenský svaz letos investuje přes 150 milionů korun

blank

Ze svých prostředků proinvestuje Jihočeský vodárenský svaz (JVS) 102,5 milionu korun. Dalších 32,8 milionu pak uvolní do akcí, u kterých je podmíněno získání dotací, nebo se vážou na opravy místních komunikací. Na opravy majetku JVS uvolní 20,7 milionu a za 4,5 milionu korun pořídí nový provozní majetek. Svaz to 13. února uvedl v tiskové zprávě.

Jihočeský vodárenský svaz je sdružením 257 měst a obcí, pro které zajišťuje správu a provozování společného vodárenského majetku. Vodárenská soustava JVS měří 533 kilometrů a zásobuje přes 380 tisíc obyvatel kraje. Významnou investicí v roce 2017 bude dokončení vodovodu do Čimelic a Rakovic. Jedná se o druhou etapu projektu Zásobování severního Písecka. Mezi další stavby patří například rekonstrukce vodárenských řadů na Táborsku. Opravovat se bude i problematické potrubí u Strakonic, kde bude nutná investice Ředitelství silnic a dálnic ČR.

U obce Úsilné na Českobudějovicku vznikne nová čerpací stanice. Další finanční prostředky pak bude třeba investovat do Úpravny vody Plav, kde dojde k rekonstrukci střechy podzemních usazovacích nádrží. Na ně naváže rekonstrukce nadzemních budov, pod nimiž tyto nádrže jsou, včetně objektu rychlomísení. „Úpravna Plav, kde vyrábíme přes 15 milionů kubíků pitné vody ročně, je naprosto klíčová a tomu musí odpovídat i investice do zajištění jejího bezpečného provozu,“ řekl provozní náměstek JVS František Rytíř.

Úpravna vody Plav je hlavním zdrojem vody pro Vodárenskou soustavu JVS a slouží pro České Budějovice, Tábor, Prachatice, Český Krumlov, částečně Písek, Strakonice, a Jindřichův Hradec.

Foto: Marek Síbrt

Scroll to Top