Vodovody dále praskají, počet poruch na Olomoucku stoupá

blank

Mrazivé počasí opět zaměstnává vodohospodáře. Potrubí praská a poruch je více než v jiných částech roku . Například společnost Moravská vodárenská jich za stejné období loňského roku zaznamenala o třetinu méně než letos. Informoval Olomoucký deník.

„Za leden a prvních devět únorových dnů je počet poruch na vodovodním potrubí oproti předešlým letům vyšší přibližně o třetinu. Jde o nárůst z 35 na 45 řešených havárií,“ uvedla mluvčí společnosti Markéta Bártová.

Společnost Moravská Vodárenská je provozovatelem vodohospodářské infrastruktury v okresech Olomouc, Prostějov a Zlín. K poslední havárii došlo v Olomouci v neděli 12. 2. kolem třetí hodiny odpoledne. Obyvatelé několika olomouckých ulic byli dočasně zásobováni náhradním zdrojem vody z cisterny.  V Olomouci vyjížděli k havárii vodohospodáři také před dvěma týdny. „V noci došlo k porušení potrubí a opravu komplikoval špatný přístup techniky k místu poruchy a zmrzlá zem. Havárii se podařilo odstranit v dopoledních hodinách následujícího dne,“ sdělila k tehdejší situaci Bártová.

V mrazech se navíc dělníci velmi těžce dostávají k místům havárií. „Nízké teploty ztěžují provádění zemních prací, kdy je třeba rozrušit zem,“ dodala mluvčí vodárenské společnosti. Půda v těchto dnech je zmrzlá zhruba do 60 centimetrů. Když je teplota pod nulou, komplikuje se i náhradní zásobování vody v místech havárie. Vodohospodáři navíc nemohou využít stacionární kontejnery. Výtokové stojany totiž v případě velkých mrazů zamrzají. „Náhradní zásobování je zajišťováno autocisternou, která má nádobu s pitnou vodou chráněnou aktivním vyhříváním,“ doplnila Markéta Bártová.

FOTO: Olomoucký deník

Scroll to Top