Náhradním zdrojem pitné vody pro Plzeň se stane nádrž České údolí

Ilustrační foto

Hlavním zdrojem pitné vody pro Plzeň je v současnosti řeka Úhlava. Kdyby ale například došlo k její kontaminaci, tak by menší náhradní zdroje kapacitně pro město nestačily. Novým záložním zdrojem se tak stane České údolí, přehradní nádrž na řece Radbuze. O novince informoval Český rozhlas.

Vodní nádrž České údolí se nachází na jihu Plzně. V případě jakékoliv katastrofy na Úhlavě by z Českého údolí odteklo 700 litrů vody za vteřinu, která by směřovala do Vodárny Plzeň. Ta patří od loňského ledna městu, když ji odkoupilo za zhruba 700 milionů korun od francouzské společnosti Veolia. „Může dojít k ekologické havárii. Je to tok, což znamená, že bude potřeba přepnout na jiný záložní havarijní vodní zdroj. Je to v podstatě řešení například pro krátkodobé zhoršení kvalitativních ukazatelů zdroje, kdyby došlo ke znečištění,“ řekl ředitel závodu Berounka Povodí Vltavy Miloň Kučera. „Z hlediska kvality je Radbuza srovnatelná s Úhlavou. Navíc technologie, kterými disponujeme v zrekonstruované a zmodernizované úpravně vody, jsou zcela vyhovující, a není důvod se obávat, že by po úpravě těmito technologiemi voda nesplňovala veškeré legislativní parametry,“ doplnila mluvčí Vodárny Plzeň Kateřina Chmelíčková.

Vzhledem k faktu, že Plzeň leží na soutoku čtyř řek, připadala v úvahu jako náhradní zdroj pitné vody i Mže. Ta je však od plzeňské vodárny příliš daleko. Podle slov primátora Plzně Martina Zrzaveckého by nejlevnější varianta napojení Radbuzy na vodárnu stála 90 milionů korun, nejdražší pak 150 milionů. Vše se bude odvíjet od toho, jak bude zpracována projektová dokumentace. Město bude žádat o evropskou dotaci. Martin Zrzavecký rovněž dodal, že Plzeň uvažuje i o vyčištění Českého údolí. Náklady na projekt se však pohybují v řádech stovek milionů korun. Radbuza by v případě potřeby nesloužila jen obyvatelům Plzně, ale taky dalším několika tisícům obyvatel v její blízkosti. Potrubí by mělo být položeno do roku 2020.

Scroll to Top