Splav na řece Ostravici čeká rekonstrukce i nový rybí přechod

blank

Rekonstruovat se bude splav ve frýdecké lokalitě U Žida. Stavební práce, které budou zahájeny začátkem března, potrvají do poloviny příštího roku. O plánovaných opravách informoval Frýdecko-místecký deník.

Za padesát milionů se také vybuduje nový rybí přechod. Dalibor Kratochvíl, ředitel frýdecko-místeckého závodu Povodí Odry, které oblast spravuje, k plánované výstavbě přechodu uvedl, že účelem stavby je náprava současného nevyhovujícího stavu objektu a zajištění migrační prostupnosti pro vodní živočichy.  Dodal, že současně bude zajištěna stabilita koryta vodního toku Ostravice, která tvoří zčásti historickou hranici Moravy a Slezska. Samotná Ostravice vzniká soutokem Černé a Bílé Ostravice v Moravskoslezských Beskydech.

„Součástí kompletní rekonstrukce tohoto spádového stupně bude výstavba nového rybího přechodu na pravém břehu,“ řekla tisková mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Rybí přechod zajistí rybám volný pohyb při jejich migraci. Upravovat se budou i břehy, kde lidé v letních měsících relaxují a scházejí po nich ke splavu. „Odtokové poměry dotčeného území se rekonstrukcí nijak nezmění, nevyhneme se však dočasným omezením, neboť jediný příjezd na staveniště bude pro techniku pouze z levého břehu toku po místní komunikaci přejezdem přes ochrannou hráz s cyklostezkou,“ doplnil Kratochvíl. Zakázku získalo sdružení firem Zvánovec a Lesostavby Frýdek-Místek, které v loňském roce například realizovaly výstavbu vodní nádrže v Bílově u Bílovce na Novojičínsku.

Státní podnik Povodí Odry je správcem významných vodních toků na území Moravskoslezského a z části Olomouckého kraje. Na  řece Ostravici se loni prováděly úpravy například nad Harcovským mostem u Frýdlantu nad Ostravicí.

 

Scroll to Top