Vodohospodáři se bojí tání

blank

Kvůli odtávání sněhu začalo Povodí Moravy preventivně snižovat hladinu Brněnské přehrady. Vodohospodáři se obávají, že by se v potocích a řekách mohla zvednout vlivem tajícího ledu hladina. Sezona bruslařů, pro které byla Brněnská přehrada oblíbeným útočištěm, tak dočasně skončila. Led totiž praská a pro bruslaře by mohl být nebezpečný. Informovala o tom Česká televize. 

Brněnská přehrada je nejvýznamnější rekreační oblastí v Brně. Nachází se na severozápadě města a zabírá území městských částí Bystrc a Kníničky. Byla vybudována v letech 1936-40 na řece Svratce. Teď čeká přehradu, která je naplněna z jedné třetiny, metrové upuštění. Hladina bude klesat zhruba o deset centimetrů denně. „Důvodem je preventivní vytvoření dostatečného akumulačního prostoru pro tání sněhu, který zasypal Českou republiku,“ uvedl k situaci mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Podle brněnského strážníka Jiřího Vrbánka je síla ledu 39 centimetrů. Kvůli klesající hladině se však led láme a vodohospodáři varují návštěvníky i před obyčejnou procházkou po přehradě, která by mohla mít tragické následky. „Vlivem snížené hladiny může na místech, kde není led dostatečně silný, dojít k prolomení ledu i při menším zatížení,“ dodal Petr Chmelař z Povodí Moravy.

Snížení hladiny se nevyhne ani Vranovské přehradě

Pro snížení hladiny se rozhodli vodohospodáři i na Vranovské přehradě na Znojemsku, která je co do rozlohy desátou největší přehradou v České republice. Kromě vodárenských a energetických úkolů slouží také k rekreaci. Prostor pro zachycení vody by se na Vranovské přehradě mohl zvýšit asi o 2,5 milionu metrů krychlových. „Další manipulace na Vranově bude záviset na vývoji počasí a vyhodnocení množství vody ve sněhu nad přehradou,“ oznámil mluvčí Povodí Moravy. Povodí Moravy však nesleduje jen situaci na vodních přehradách, ale intenzivně monitoruje také vodní toky. Na nejrizikovější místa dohlíží i o víkendech, aby mohli vodohospodáři v případě potřeby okamžitě zasáhnout s pomocí mechanizace. Povodí Moravy spravuje téměř jedenáct tisíc kilometrů vodních toků, 30 významných vodních nádrží a působí na území sedmi krajů v České republice.

Scroll to Top