Mrazivé počasí zaměstnalo pracovníky ČEVAKu v Prachaticích

blank

K havárii na vodovodní síti došlo v noci z pondělka na úterý v jižních Čechách. V Prachaticích, kde žije přes dvanáct tisíc obyvatel, nevydrželo vodovodní potrubí prudký pokles teplot a lidé na Zvolenské ulici se ocitli bez dodávek pitné vody. Silná vrstva ledu pa komplikovala situaci chodcům a řidičům během celého úterního dopoledne. Informuje o tom Prachatický deník.

Prachatice zažily téměř bez přestávky měsíc mrazů. Ve Volarech naměřili dokonce 21. ledna minus 23,8 stupně Celsia, což byla v daný den vůbec nejnižší naměřená teplota v ČR. Největší komplikace však pocítili v posledních dnech obyvatelé Zvolenské ulice v Prachaticích, kde prasklo vodovodní potrubí. Voda vytékala přímo na ulici a při teplotě sedm stupňů pod bodem mrazu okamžitě zamrzala. Na místo vyrazili pracovníci společnosti ČEVAK. „Je zamrznuto do devadesáti centimetrů pod zem, takže předpokládáme, že havárie na vodovodním řadu ještě nekončí,“ uvedl vedoucí provozního střediska ČEVAK František Tomčány.

Jihočeští vodohospodáři měli plné ruce práce už v první polovině ledna. Hned osm oprav museli řešit v Českých Budějovicích a Táboře, kde zůstalo na šest hodin bez dodávky pitné vody téměř 30 domů. Českobudějovické vodárny a kanalizace zařizují dodávky pitné vody a odvádění odpadních vod pro více než pul milionu obyvatel zejména v Jihočeském , v menší míře také v Plzeňském kraji.

Scroll to Top