Přehrada Kružberk se postupně plní

blank

V souvislosti s končící rekonstrukcí, která byla zahájena v létě 2015, začalo Povodí Odry upouštět více vody z výše položené údolní nádrže Slezská Harta do přehrady Kružberk. Hladinu přehrady v podhůří Jeseníků drželi vodohospodáři zhruba šest metrů pod úrovní zásobního prostoru.

Za poslední týden se hladina zvýšila zhruba o metr a půl na kótu 425 metrů nad mořem. To je stále zhruba tři a půl metru pod úrovní zásobního prostoru.
Kružberk je spolu s největší nádrží v regionu Slezskou Hartou klíčovým zdrojem pro výrobu pitné vody pro Moravskoslezský, ale částečně i Olomoucký kraj. Rekonstrukce koruny hráze byla potřebná vzhledem k technickému stavu vodního díla po šedesáti letech jeho provozu. Původním úkolem byla ochrana regionu před povodněmi, nakonec je zásadní její význam jako zdroje pro výrobu pitné vody.
V přehradě je v současnosti zhruba 20,5 milionu metrů krychlových vody, což představuje naplněnost zhruba z 60 %.

I přes větší objem odpouštěné vody se díky tajícímu sněhu v Jeseníkách a srážkám v posledních dnech drží hladina vody ve Slezské Hartě na kótě 491 metrů nad mořem, což je zhruba pět metrů pod úrovní zásobního prostoru. Údolní nádrž je se 155 miliony kubíků vody naplněna zhruba z 84 %.

Scroll to Top