Na Domažlicku investují do vodovodů 80 milionů

blank

Blížejov s patnácti stovkami obyvatel nechá vystavět vodovod pro svých sedm spádových obcí. Do konce roku by měl být hotový projekt k realizaci a stavební povolení. Požádat musí o dotaci. Zatím má vedení obce našetřeno 18 milionů korun, ale ještě se rozmýšlí, zda o další finanční prostředky požádá Státní fond životního prostředí ČR nebo ministerstvo zemědělství. O plánovaných investicích na Domažlicku informují Novinky.cz. 

Jiří Červenka, starosta Blížejova, uvedl, že samotná obec sice vodovod má, ale její spádové části  nikoliv. Jedná se o Přívozec, Chotiměř, Františkov, Malonice, Nahošice, Výrov a Lštění. „Pro ně je vodovod životně důležitý. Chceme, aby se vesnice rozvíjely. Lidé chodí a naříkají, že mají špatnou vodu nebo že jim ve studních vody ubývá,“ řekl Červenka.

Blížejov s ročním rozpočtem přes dvacet milionů korun může ročně do rozvoje investovat maximálně jeho pětinu. V posledních třinácti letech v Blížejově postavili několik domů se 132 družstevními a sociálními byty, díky kterým se obec rozrostla o 500 obyvatel. V minulém roce došlo v Blížejově také k rekonstrukci školy, kterou dále rozvijí. Letos tam například vymění staré olověné vodovodní trubky, rozvody vody a topení.

 

Scroll to Top