Prazdroj zve do zákoutí pivovaru

blank

Plzeňský Prazdroj je také letos součástí festivalu Industry Open, pro návštěvníky připravuje od 5. do 22. srpna atraktivní zážitek: prohlídkovou trasu, která zahrnuje širší výrobní část pivovaru.

„Návštěvníci během projížďky autobusem odhalí velikost a rozlehlost výrobního areálu. Z těsné blízkosti uvidí legendární Vodárenskou věž a sladovnu, ale také třeba filtrační halu, centrální stáčírnu – jednu z nejmodernějších v Evropě s kapacitou 120 000 lahví za hodinu, a naše sklady, včetně toho automatického, otevřeného v roce 2023, který je novou dominantou pivovaru,“ říká Rudolf Šlehofer, manažer turismu Plzeňského Prazdroje. Součástí speciální prohlídky je také návštěva pivovaru Gambrinus, který letos slaví 155 let od založení.

Prazdroj v roce 2023 v Česku prodal 7,36 milionu hektolitrů piva, meziročně je to o 1,2 procenta víc. Odbyt čepovaných piv vzrostl o 1,1 procenta, prodej v obchodech o 1,3 procenta. Loňský rok potvrdil dlouhodobý trend růstu obliby ležáků a nealkoholických piv, řekl před několika měsíci ČTK mluvčí pivovaru Zdeněk Kovář.

Prodeje čepovaných piv Prazdroje vzrostly o 1,1 procenta, podíl čepovaného piva převýšil 35 procent. Nejvíce, o 3,5 procenta, narostly prodeje tankového piva z Prazdroje. Dařilo se také prodejům sudového piva.

Důraz na ESG

Prazdroj pokrývá střechy tří českých závodů 3 400 solárními panely s celkovou plochou 23 000 metrů čtverečních, což odpovídá rozloze čtyř fotbalových hřišť. Tím ušetří až 500 tun oxidu uhličitého ročně. Roční produkce elektřiny ze všech panelů dosáhne 1 600 MWh a pokryje 2,4 procenta celkové spotřeby energie závodů v Plzni, Velkých Popovicích a Nošovicích.

Pivovar se dlouhodobě věnuje oblasti ESG. Například v roce 2021 snížil množství vody použité na výrobu litru piva na tři litry, před šesti lety se dokonce dostal pod hranici tří litrů. Pivovar má ambiciózní cíl v oblasti snižování množství odpadů, do roku 2025 si vytyčil metu, že žádný jeho odpad neskončí na skládce – buď se recykluje, nebo energeticky využije.

Nejpozději do roku 2030 chce přestat využívat jednorázové plasty z prvotního materiálu. S exportem do více než 50 zemí světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v regionu a největším exportérem českého piva.

Scroll to Top