Češi si s Turky vymění zkušenosti ve vodním hospodářstvím

blank

Ministr životního prostředí Petr Hladík navštívil 2. května společně s českými podnikateli, zástupci univerzit a dalších veřejných institucí Ankaru, kde se setkal s tureckým ministrem životního prostředí, urbanizace a klimatické změny Mehmetem Özhasekim, zástupcem Federace obchodních komor Turecka (TOBB), předsedou Obchodní komory Ankary Seyit Ardiçem a primátorem Ankary Mansurem Yavaşem.

V historii se jednalo o první setkání českého a tureckého ministra v oblasti životního prostředí. „Turecko je silně industriální zemí. Jeho ekonomika se rozvíjí a přináší příležitosti pro české exportně zaměřené firmy. Jsem rád, že business fórum pomohlo k výměně zkušeností a kontaktů v oblasti čištění odpadních vod, řešení odpadu a obnovitelných zdrojů energie. Dlouhodobá bilance obchodu s Tureckem je pro Česko pozitivní,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Česko a Turecko budou nově sdílet své zkušenosti zejména v oblasti vodního a odpadového hospodářství a ochrany klimatu. Podle ministerstva životního prostředí návštěva přispěla posílení kontaktu a spolupráce podnikatelské sféry obou zemí. Ministři stvrdili spolupráci podpisem Prohlášení o záměru spolupráce.

V roce 2020 česká energetická skupina Energo-Pro zprovoznila na východě Turecka dvě vodní díla Karakurt a Alpaslan 2, které tam i postavila. Jde o největší české investice v oblasti vodní energetiky od listopadu 1989, celková souhrnná cena přesáhla 800 milionů dolarů (asi 19 miliard korun). Přehrada s vodní elektrárnou Karakurt je umístěna v povodí řeky Aras, Alpaslan 2 pak na řece Murat. Vodní plocha přehrady Karakurt zabírá plochu 14 kilometrů čtverečních, mnohem větší Alpaslan 2 55 kilometrů čtverečních.

Scroll to Top