SmVaK Ostrava zahájily nejvýznamnější investici na Novojičínsku

blank

Nad Kopřivnicí mezi Lichnovem a Štramberkem začala v polovině dubna významná investiční akce, která je klíčová pro stabilní a spolehlivé dodávky pitné vody pro Kopřivnici.

Komplexní sanací projde stavební i technologická část vodojemu Červený kámen. Náklady dosáhnou 28 milionů korun, hotovo bude v příštím roce, stavba nebude mít žádný dopad na dodávky kvalitní pitné vody pro odběratele. Vodojem má dvě komory, každou s objemem 750 metrů krychlových. Pitná voda pocházející zdrojově z údolní nádrže Šance sem směřuje z Úpravny vody Nová Ves přivaděčem Nová Ves – Čeladná – Červený kámen. Voda z vodojemu gravitačně pokračuje do Kopřivnice. Vodojem má za sebou desítky let spolehlivého provozu, ale stavební části objektu už jsou v nevyhovujícím stavu, modernizaci vyžadují také potrubní rozvody a armatury v armaturních komorách i samotné akumulaci pitné vody. Výměnu si zaslouží i elektroinstalace a telemetrie.

Postupná modernizace obou komor

„Sanovány budou železobetonové konstrukce obou akumulačních komor, opravou projdou nadzemní části vodojemu včetně zateplení fasády, střešní konstrukce, vyměněna bude stavební elektroinstalace. Kolem objektu bude vybudován nový okapový chodník se záhonem pro výsadbu popínavé zeleně,“ vysvětluje vedoucí oddělení investic SmVaK Ostrava Dalibor Jurčák. Modernizace obou komor budou probíhat postupně, aby nebylo ovlivněno spolehlivé a bezproblémové zásobování odběratelů.

Spolupráce s architekty

Investice se v každém případě významným způsobem dotkne veškerého elektrozařízení a automatizovaného systému řízení. Výměnou projde zemní kabelové vedení, skříně rozvaděče, elektroinstalace v objektu, osvětlení a topná tělesa. Stávající rozvaděče budou demontovány a nahrazeny novými. Vybudován bude také nový hromosvod. Vodojem plní také estetickou funkci v krajině a modernizace vnější části bude provedena v souladu s jednotným vizuálním vzhledem, který vznikl ve spolupráci SmVaK Ostrava a společnosti KOHL Architekti.

Více než 120 milionů do vodárenství na Novojičínsku

Více než 92 milionů korun bude směřovat do výroby a distribuce pitné vody, 42 milionů pak do kanalizací a čistíren. V oblasti čistírenství bude nejnákladnějším projektem za více než 17 milionů korun oprava kalového hospodářství čistírny odpadních vod ve Frenštátě pod Radhoštěm. Zde bude také zahájena významná rekonstrukce kanalizační sítě v ulici Nádražní za více než 20 milionů korun.

Přes miliardu do infrastruktury

V součtu obnovujících oprav a investic směřuje do zajištění dodávek kvalitní pitné vody a odvádění a čištění vody odpadní 1,043 miliardy korun. Téměř 462 milionů korun poputuje v roce 2024 do oblasti kanalizací a čistíren odpadních vod, více než 303 milionů do vodovodních sítí a 243 milionů do páteřního výrobního a distribučního systému pro dodávky pitné vody v regionu – Ostravského oblastního vodovodu. Za posledních deset let směřovalo do vodárenské infrastruktury vlastněné a provozované SmVaK Ostrava 7,6 miliardy korun.

Scroll to Top