Děti pomáhají životu v tocích

blank

Vodárenská společnost AQUA SERVIS, člen skupiny ENERGIE AG BOHEMIA, uspořádala tradiční vypouštění ryb, kterého se ujaly děti ze Základní a Mateřské školy Bílý Újezd na Rychnovsku.

Rybáři z Místní organizace Českého rybářského svazu Opočno i letos spojili síly s malými pomocníky a do Ještětického potoka společně vypustili téměř 100 kg pstruha duhového. „Děti byly nadšené. Příležitost vzít si rybu do ruky a vypustit ji do řeky byla pro všechny novým zážitkem. Jsme moc rádi, že tento rok se mohla zúčastnit naše škola“, říká ředitelka Andrea Kulichová ze Základní a Mateřské školy Bílý Újezd. Organizátor akce, AQUA SERVIS, provozuje vodohospodářskou infrastrukturu v oblasti Rychnova nad Kněžnou, kde zásobuje pitnou vodou zhruba čtyřicet tisíc obyvatel a zpracovává odpadní vody od více než 23 000 obyvatel.

blank

Děti vysadily ryby i do Bíliny

Žáci ze třetího ročníku jedné z mosteckých základních škol si podobně zpestřili program loni na podzim. Do Bíliny mohli vysadit několik druhů ryb. Domov v toku našli štiky, perlíni, plotice, mníci nebo kapři. Řádově se jednalo o ryby v hodnotě vyšších desítek tisíc korun. Řeka je stále zatížena úniky různých chemických látek, nicméně se její kvalita zlepšuje. Děti se nejprve seznámily s druhy, které v řece žijí, a poté se mohly samy pokusit ryby dovezené z Chabařovic na Ústecku do vody vypustit. Rybáři však většinu ryb vypustili pomocí takzvaného rukávu, což je pro ryby nejrychlejší cesta do vody. Na obnově populace ryb se již 13 let aktivně podílí litvínovská chemička. Na jaře děti s rybáři vypustily 150 kilogramů ryb, nyní více než 400 kilogramů.

Scroll to Top