Fotovoltaika v rychnovském areálu společnosti AQUA SERVIS

blank

Další člen skupiny ENERGIE AG BOHEMIA, AQUA SERVIS, investuje do fotovoltaiky. V první polovině dubna byla zahájena stavba fotovoltaické elektrárny. Na budově autodílny v rychnovském areálu bylo umístěno 72 monokrystalických panelů s celkovým výkonem 30,96 kWp a nabíječka elektromobilů Wallbox 11 kW. Instalací fdojde nejen ke snížení spotřeby energie a úsporám, ale také ke snížení uhlíkové stopy.

AQUA SERVIS provozuje vodohospodářskou infrastrukturu v oblasti Rychnova nad Kněžnou, kde zásobuje pitnou vodou zhruba čtyřicet tisíc obyvatel a zpracovává odpadní vody od více než 23 000 obyvatel. Násobnou úsporu přinese fotovoltaika pro VHOS, rovněž patřící do skupiny ENERGIE AG BOHEMIA. Svým provozem přinese kromě snížení spotřeby elektrické energie také snížení uhlíkové stopy společnosti o více než 32 %.

blank

„Předpokládaná úspora CO₂ se rovná zhruba 18 vzrostlým stromům, které by se musely každý rok vysadit, aby pohltily množství CO₂, které instalací systému ušetříte. Za dobu životnosti ušetří stejné množství CO₂ jako přibližně půl hektaru lesa. Návratnost investice v tomto kontextu není zásadní, důležitý je pro nás pozitivní vliv na přírodu,“ říká technicko-provozní ředitel VHOS Petr Kobelka.

Fotovoltaický systém je instalovaný na stávajících střechách provozních budov – skladovací haly a opravny čerpadel. Systém se skládá ze 102 solárních panelů s celkovým výkonem 45,9 kWp. Kromě snížení spotřeby energie dojde také ke snížení uhlíkové stopy o 17,6 tun CO₂ ze současných 54,6 tun za rok, což představuje 32,2 %. VHOS provozuje vodohospodářskou infrastrukturu v oblasti Moravskotřebovska, Poličska, Litomyšlska, Jevíčska a Svitavska. Dodávky pitné vody a čištění odpadní vody zajišťuje pro téměř šedesát tisíc obyvatel.

Scroll to Top