Jesenické vodárny chystají jarní deratizaci

blank

Vodárny na Jesenicku zahájí 22. dubna pravidelnou týdenní deratizaci kanalizace, během které do ní rozmístí přes tisíc kusů nástrah.

Jak bude akce probíhat? Do kanalizačních šachet se zavěšují nástrahy tak, aby nekontaminovaly vodu. Potkani nástrahy okusují. Na veřejných prostranstvích v blízkosti kanalizace se nástrahy vkládají do nor. Vodárny upozorňují na několik faktů.

„Přemnožení potkanů není způsobeno závadnou kanalizační sítí. My sami potkanům umožňujeme pohodlný život a pravidelný přísun potravy. Jedním z důvodů je například to, že si někteří odběratelé pletou kanalizaci s odpadkovým košem, případně kompostem. Tyto odpady nám způsobují nemalé provozní komplikace, a potkani navíc v kanalizaci, která je pro ně výborným úkrytem, nacházejí stále více potravy. Dalším důvodem může být například „pořádek“ v okolí sběrných míst odpadů,“ zdůrazňuje firma.

VaK Jesenicka letos vydají za investice, obnovu infrastruktury a opravy přes 103 milionů. Strategickou akcí pro 15 tisíc odběratelů pitné vody je napojení Keprnického potoka coby nového zdroje surové vody pro adolfovickou úpravnu vody. Stěžejním projektem v oblasti obnovy vodohospodářské infrastruktury je pro VAK technicky náročná modernizace kanalizace na Lipovské ulici v Jeseníku. Obnova páteřní kanalizace se 72 přípojkami si vyžádá okolo 18 milionů korun.

Scroll to Top