Rakouský Institut pro geografii a kosmický výzkum s poukazem na zjištění Rakouského alpského spolku (ÖAV) oznámil, že země se v horizontu 40 až 45 let ocitne prakticky bez ledovců.
Rakouští experti dlouhodobě pozorují a měří ustupování alpských ledovců. Z 93 sledovaných ztratily mezi lety 2022 a 2023 na velikosti všechny až na jeden. Za 40 až 45 let bude Rakousko prakticky bez ledu, říká Andreas Kellerer-Pirklbauer, který působí v ústavu ve Štýrském Hradci. Dramatický je například ústup u ledovce Pasterze na úpatí nejvyšší rakouské hory Grossglockneru, který meziročně ustoupil o 203,5 metru. Znamená to ztrátu 14 milionů metrů krychlových ledu. V průměru ustoupilo 93 ledovců v uplynulém pozorovacím roce o 23,9 metru, což je třetí nejvyšší hodnota za 133 let měření.
Podle odborníků se tání ledovců nedá zabránit. Podle Gerharda Karla Lieba z měřičské služby ÖAV přišla restriktivní opatření pozdě. Možná zůstanou nějaké zbytky na stinných místech, možná na severovýchodní straně glocknerského ledovce a v některých oblastech Ötztalského údolí, konstatuje Kellerer-Pirklbauer. Proces tvorby stabilizačních zásob sněhu na horních okrajích ledovců trvá desetiletí.
Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Soubory cookies třetích stran
Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.
Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!