Rakousku hrozí úplná ztráta ledovců

blank

Rakouský Institut pro geografii a kosmický výzkum s poukazem na zjištění Rakouského alpského spolku (ÖAV) oznámil, že země se v horizontu 40 až 45 let ocitne prakticky bez ledovců.

Rakouští experti dlouhodobě pozorují a měří ustupování alpských ledovců. Z 93 sledovaných ztratily mezi lety 2022 a 2023 na velikosti všechny až na jeden. Za 40 až 45 let bude Rakousko prakticky bez ledu, říká Andreas Kellerer-Pirklbauer, který působí v ústavu ve Štýrském Hradci. Dramatický je například ústup u ledovce Pasterze na úpatí nejvyšší rakouské hory Grossglockneru, který meziročně ustoupil o 203,5 metru. Znamená to ztrátu 14 milionů metrů krychlových ledu. V průměru ustoupilo 93 ledovců v uplynulém pozorovacím roce o 23,9 metru, což je třetí nejvyšší hodnota za 133 let měření.

Podle odborníků se tání ledovců nedá zabránit. Podle Gerharda Karla Lieba z měřičské služby ÖAV přišla restriktivní opatření pozdě. Možná zůstanou nějaké zbytky na stinných místech, možná na severovýchodní straně glocknerského ledovce a v některých oblastech Ötztalského údolí, konstatuje Kellerer-Pirklbauer. Proces tvorby stabilizačních zásob sněhu na horních okrajích ledovců trvá desetiletí.

Scroll to Top