Obor zatěžuje velký počet vlastníků a provozovatelů

blank

Ministerstvo zemědělství od roku 2016 realizuje jako hlavní regulátor, který má hlavní dohled nad sektorem VaK, v pravidelných ročních intervalech dva samostatné projekty – Benchmarking vlastnických subjektů a Benchmarking provozovatelských subjektů, díky kterým usiluje o zvýšení transparentnosti oboru.

Ačkoliv kvalita dodávané pitné vody vykazuje v jednotlivých letech stabilně vysokou úroveň, podle ministerstva je problémem velký počet vlastníků a provozovatelů vodovodů a kanalizací, který se negativně projevuje v řadě procesů, včetně poskytování adekvátních služeb obyvatelům. „Největší nedostatky byly opakovaně zjištěny u komunálních provozovatelů, kteří fakturují méně než 0,4 milionu metrů krychlových vody,“ informuje ve Zprávě o stavu vodního hospodářství v ČR za rok 2022 ministerstvo. Nedostatky zahrnují zejména nedostatečnou finanční podporu obnovy infrastruktury, nesystematickou údržbu majetku, nižší úroveň odbornosti a nedostatečné plnění závazků vyplývajících ze zákona o VaK.

Nedostatečná tvorba prostředků na obnovu

Podle ministerstva se v roce 2021 podařilo do projektů zařadit data, která představují 99% podíl trhu s pitnou vodou a 97% podíl trhu s vodou odpadní. „Projekt Benchmarking vlastnických subjektů klade důraz zejména na sledování plnění záměru dosažení samofinancovatelnosti vodohospodářské infrastruktury. Z tohoto pohledu se jeví jako nejvýznamnější problém nedostatečná tvorba prostředků na obnovu vodohospodářského infrastrukturního majetku z vodného a stočného,“ stojí v Modré zprávě. V období 2016 až 2021 byl dle platné metodiky vyčíslen deficit teoretické tvorby prostředků na obnovu infrastrukturního majetku VaK na 10,5 miliardy. Ministerstvo zároveň přiznává, že nemá dostatečné informace, do jaké míry je tento deficit kompenzován dotacemi z veřejných, případně soukromých zdrojů.

Limitní hodnoty překračovány častěji u malých vodovodů

V České republice existuje zhruba 7 500 vlastníků vodohospodářské infrastruktury a 3 000 provozovatelů. Přitom 50 největších společností zajišťuje přibližně 90 % z celkového množství fakturované vody. Například podle SZÚ a Zprávy o kvalitě pitné vody v ČR za rok 2020 zahrnující více než 4 000 zásobovaných oblastí, 36 700 odběrů a 1,226 milionu hodnot jakosti vody je zřejmé, že limitní hodnoty jsou překračovány relativně častěji v případě malých vodovodů. Četnost nedodržení limitních hodnot klesá s rostoucím počtem zásobovaných obyvatel, a to řádově. Předmětem analýz projektu Benchmarking provozovatelských subjektů je kvalita poskytovaných služeb, cenotvorba a environmentální dopady. Důraz je kladen zejména na jakost dodávané pitné vody, sledování ztrát pitné vody, vývoj podílu nevyhovujících vzorků odebrané pitné i odpadní vody.

Scroll to Top