Pravidelné měření ukázalo oteplování Dunaje

blank

Maďarský investigativní web Átlátszó ve spolupráci s rakouským deníkem Der Standard na základě dat z pravidelného měření informuje, že Dunaj se otepluje.

Měřicí stanice v Maďarsku vykázaly mezi lety 2010 a 2020 nárůst průměrné roční teploty o 0,7 až 2,2 °C, zatímco v Rakousku se teplota vody ve stejném období zvýšila o 0,7 až 1,8 °C, informuje o tom s odkazem na zahraniční média investigace.cz. Během letních měsíců teploty vody stoupá k 25 až 26 stupňům Celsia. Web dále upozorňuje na to, že oteplení i výskyt extrémně nízkých průtoků ohrožují tamní divokou přírodu i lidstvo na obou březích veletoku.

Dunaj je druhou nejdelší řekou v Evropě a 30. nejdelší řekou na světě. Pramení v nadmořské výšce 1078 metrů nad mořem soutokem říček Breg a Brigach v jihozápadním Německu a ústí do Černého moře. Delta Dunaje leží na území rumunského národního parku Delta Dunarii.

Kromě dopravního a energetického významu má řeka rekreační využití. Dunaj protéká deseti státy, začíná v Německu, dále pokračuje přes Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Srbsko, Chorvatsko, Bulharsko, Moldávii, Ukrajinu a Rumunsko a míjí čtyři hlavní města, Vídeň, Bratislavu, Budapešť a Bělehrad. Největším a nejdelším přítokem je Tisa.

Scroll to Top