V Praze začala celoplošná deratizace

blank

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) se pustily do deratizace stokové sítě, která potrvá sedm měsíců. Začíná se v historickém centru města, na Hradčanech, Malé Straně, v okolí I. P. Pavlova či na Ohradě nebo Pražačce. Následovat budou lokality jako Břevnov, Letná, Bohnice nebo Hlubočepy.

Podle PVK žije v městské kanalizační síti několik milionů potkanů a díky pravidelné deratizaci se jejich počet daří udržovat na přiměřené úrovni. „Na letošní rok máme nachystáno 13,5 tisíce kilogramů nástrah, kterými ošetříme 13,5 tisíce kanalizačních vstupů,“ říká mluvčí Tomáš Mrázek.

Hlodavci se dostávají také na povrch vlivem stavebního ruchu, mnoho potkanů se rovněž objevuje v okolí popelnic nebo v neošetřované zeleni, kam obyvatelé pohazují odpadky. Dlouhodobě problémovými místy jsou lokality obývané lidmi bez domova.

Vodaři k hubení využívají přípravek Hubex, který je vhodný do vlhkého prostředí a obsahuje například pekařské drobky, šrot, kukuřici, čokoládu, tuk či látku antikoagulant. Hubex je pokládán výhradně do stokové sítě, a nikoliv na povrch, takže není nikterak nebezpečný pro ostatní zvířata.

 

Scroll to Top