Vodojemy na Žlutém kopci přístupné od 22. března

blank

Brno 22. března otevře všechny tři akumulace i s návštěvnickým centrem a veřejným parkem, oficiální zahájení provozu za přítomnosti zástupců města proběhne o den dříve. Na návštěvníky budou čekat audiovizuální instalace plné světla. Vodojemy prošly významnou opravou.

„Vodojemy prošly citlivou rekonstrukcí pod vedením architekta Davida Prudíka, která mimo jiné dva z nich zpřístupnila bezbariérově. Již od provizorního otevření prvního z nich v roce 2020 jsou jednou z nejpoptávanějších turistických památek Brna a vyprodané termíny prohlídek nás utvrzují v tom, že téměř stopadesátimilionová investice byla smysluplná. Stavebně je areál připraven k provozu, aktuálně probíhají prohlídky všech dotčených státních orgánů a čekáme na kolaudaci objektu,” uvedla primátorka Markéta Vaňková.

Bezbariérový vstup

Jako návštěvnické centrum bude sloužit bývalý domek strážného, který byl rozebrán a znovu postaven. Centrum nabídne veškeré informace, pokladny, toalety, posezení a výtah, který ústí do nejstaršího, cihlového vodojemu, který nově vybudovaná podzemní chodba propojuje s nejmladším, betonovým vodojemem a umožňuje vstup do těchto dvou nádrží také lidem s pohybovým omezením.

Symbolika se Světovým dnem vody

„Brány vodojemů otevřeme veřejnosti symbolicky na Světový den vody 22. března. Až do neděle 24. března jsme rozšířili otvírací dobu a návštěvníci nejenže poprvé vstoupí do třetího, betonového vodojemu, ale užijí si všechny prostory jinak díky působivým audiovizuálním instalacím. V prvním a druhém cihlovém vodojemu zažijete ochutnávku festivalu PROTOTYP, jenž se v plném rozsahu uskuteční na podzim. V betonovém vodojemu připravují instalaci s názvem Critical Level hudební a mediální umělci Jiří Suchánek a Petr Bradáček,” pozvala veřejnost ředitelka TIC BRNO Jana Janulíková.

Desítky tisíc zájemců

Vodojemy Žlutý kopec byly postaveny pro posílení vodovodní soustavy rozrůstajícího se Brna postupně v letech 1874, 1894 a 1917 a svému účelu sloužily do roku 1997. Veřejnosti byly poprvé ve zkušebním režimu otevřeny v roce 2020, kdy se staly Turistickou novinkou roku na portálu www.kudyznudy.cz.  Až do března 2022 si návštěvníci mohli prohlédnout jen jednu z nádrží, i tak byly prohlídky zcela vyprodány. Na podzim 2022 se po předchozí modernizaci opět otevřel první vodojem a přidal se k němu druhý cihlový vodojem, zároveň započaly práce na zpřístupnění třetího betonového dvojkomorového vodojemu a na rekonstrukci bývalého domku strážného. Od prvního otevření v roce 2020 je přes různá provozní omezení vidělo téměř 32 000 návštěvníků.

Foto: i60.cz

Scroll to Top