OKD spolupracuje s vodohospodáři při budování jezu

blank

Stavební ruch na řece Olši na česko-polském pomezí mezi Karvinou a Loukami souvisí s těžaři z OKD, kteří zde spolu s vodohospodáři z Povodí Odry budují nový jez Ráj.

„Na základě dohody s vodohospodáři naše společnost poskytne na rekonstrukci rájeckého jezu téměř polovinu nákladů. Podíleli jsme se také na formální přípravě projektu a účastnili se řízení při výběru dodavatelů dané stavby,“ vysvětluje mluvčí OKD Barbora Černá Dvořáková

Povodí Odry považuje stavbu za jednu z nejvýznamnějších investičních akcí současnosti vůbec. „Z třiapadesáti procent ho financujeme my, zbytek nám dali těžaři. Celkové náklady stavby, která by měla být ukončena v roce 2025, představují 86,3 milionu korun. Ke stavebním nákladům jsou dále stejným poměrem rozúčtovávány také ostatní náklady,“ popisuje mluvčí vodohospodářů Šárka Vlčková.

V roce 2024 Povodí Odry plánuje investiční akce za 439 milionů, z toho 238 milionů z vlastních zdrojů a zbytek z dotací ministerstva zemědělství, ministerstva životního prostředí a ze spolupráce s OKD. Jedná se o stavby protipovodňové ochrany, revitalizační stavební projekty, odstraňování důlních škod i škod povodňových. Hlavními stavbami jsou ochranné hráze Bohumín – Pudlov nebo modernizace nádrže Baška. Současně se intenzivně věnují přípravě protipovodňových opatření na Opavě včetně nádrže Nové Heřminovy. Kromě investiční činnosti se vodohospodáři během celého roku věnují údržbě toků a jimi spravovaných vodních děl, kterou provádí, pokud možno, přírodě blízkým způsobem.

Scroll to Top