Kardašova Řečice: město obklopené rybníky

blank

Městečko Kardašova Řečice leží mezi Jindřichovým Hradcem a Veselím nad Lužnicí na hranici CHKO Třeboňsko. Samotný název města je spojený s vodou, protože je odvozen od rybníku Kardaš, rozlehlé vodní plochy severně od městečka, a potoka Řečice, který z Kardaše vytéká a pokračuje dále na jih, než se u obce Metel spojí s vodami Nežárky.
Kardašova Řečice je také městečko obklopené vodou. Když vyrazíte po modré turistické značce na sever, jako první dorazíte k hrázi Obecního rybníka. Na sever a západ od něj byl vybudovaný systém několika rybníků, který je propojený systémem potůčků a kanálů. Modrá značka tak vede mezi Obecním rybníkem a Šlechtů rybníkem, nad nimi jsou menší vodní plochy Hladov, Svital, Kameníček, Bočný a Kopcovitý rybník. Pár desítek metrů po vstupu do Farského lesa zabočíme ostře do prava a dojdeme na hráz rybníku Kardaš. Ten je s téměř šedesáti hektary v oblasti nejrozlehlejší, jeho současná podoba pochází z poloviny šestnáctého století, ale vybudován byl na konci století předcházejícího, nad ním mezi osadami Pohoří, Višňová a Samosoly je dalších zhruba 20 menších rybníčků a rybníků.
Modrá značka vede po hrázi Kardaše s působivým dubovým stromořadím. Modrá značka vede dále na sever do již zmiňovaného Pohoří. Případně je možné značku opustit a po cestě vedoucí Bočkovým lesem se vrátit zpět do městečka. Cesta vede mimo jiné po hrázi rybníka Svital, který je propojený s vedlejším Hladovem.
Nejrozlehlejší vodní plocha vůbec leží východně od města a je jí Velký řečický rybník, jehož hladina se táhne až k obci Klenov. Byl vybudován na počátku patnáctého století, má rozlohu přesahující osmdesát hektarů, je chovný a stará se o něj Rybářství Kardašova Řečice.

blank blank

blank blank

blank blank

blank blank

blank blank

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top