Přístaviště u Malých Žernosek v ohrožení

blank

Ke stavbě přístaviště pro rekreační lodě u Malých Žernosek na Litoměřicku možná nedojde. Podle Chráněné krajinné oblasti (CHKO) České středohoří se v lokalitě vyskytují zvláště chráněné druhy živočichů, jako sladkovodní mlž velevrub malířský, užovka obojková nebo bobr evropský. Ministerstvo životního prostředí zamítlo odvolání Ředitelství vodních cest ČR (ŘVC ČR) proti rozhodnutí CHKO, které už dřív vyhovělo spolku Děti Země a stavbu zamítlo.

Jak upozornil portál ekolist.cz, mluvčí ŘVC Jan Bukovský pro ČTK uvedl, že rozhodnutí podnik vyhodnocuje, aby mohl rozhodnout o dalším postupu, nicméně proti rozhodnutí MŽP se nelze odvolat. Spolek Děti Země konfrontoval, že ŘVC nedokázalo přesvědčivě doložit, v čem konkrétně spočívá veřejný zájem stavbu pro osobní lodní dopravu a pro soukromou rekreační plavbu naproti přístavišti Velké Žernoseky stavět. Podle spolku chybí například analýzy současného stavu na Labi a prognózy, že přístaviště zvýší zájem o rekreaci a podnikání.

Podle Bukovského je přístaviště součástí sítě přístavišť pro rekreační plavidla, která v posledních letech podél Labe vznikají. Předpokládá se, že ŘVC může ještě projekt upravit. Bukovský dále upozornil, že Malé Žernoseky se oproti jiným přístavištím liší například tím, že jsou o něco větší a také je v projektu počítáno s vybudováním sjezdu na vodu. Náklady pro přístaviště pro 18 lodí by dosáhly 55 milionů.

První plavební sezóna dokončených veřejných přístavišť na Labi byla podle ŘVC mimořádně úspěšná. První prázdninové a podzimní měsíce nově dokončených veřejných přístavišť na Labi v Roudnici nad Labem, ve Štětí, v Čelákovicích a v Poděbradech potvrdily zájem veřejnosti o trávení volného času na palubě malých plavidel, uvedlo ŘVC.

Během téměř čtyř měsíců tato přístaviště navštívilo 600 plavidel. Až do letošního roku byla rekreační plavba značně omezena absencí veřejné sítě přístavišť, kde by mohl kdokoliv bezpečně přistát s lodí a vyrazit do okolí. V roce 2023 byla dokončena první přístaviště ve Středočeském kraji a rozšířena byla dosavadní síť v Ústeckém kraji.

Foto: hitradionorthmusic.cz

Scroll to Top