Tábor opraví historickou kašnu ze 16. století

blank

Tábor letos v dubnu zahájí dlouho plánovanou modernizaci kašny na Žižkově náměstí, která si vyžádá nejméně 1,5 milionu korun. Během několikaměsíční opravy bude kašna z velké části zahalená a voda z ní bude vypuštěná. Informuje o tom místostarosta Radoslav Kacerovský (Tábor 2020).

„Když se na kašnu zblízka podíváte, jasně uvidíte, že není v ideálním stavu. Není problém jen v samotné kašně, ale podobně na tom je socha v jejím středu. V roce 2019 jsme si nechali udělat restaurátorský průzkum, který jsme loni aktualizovali, a všechny tyto nedostatky ukázal. Uvidíme, na jakou cenu se dostaneme výběrovým řízením, protože práce nemůže dělat kdejaká firma a musí na to mít patřičná oprávnění. Navíc všechny zásahy musíme konzultovat s památkáři,“ říká Kacerovský.

Kašnu vytvořil v polovině 16. století Ondřej ze Sušice, když na stavbu použil kámen ze skály Dobrá Voda u Pelhřimova. Socha ve středu kašny na vysokém kamenném sloupu představuje postavu s praporkem v ruce. Podle historiků symbolizuje znak samosprávného města a jeho hrdelního práva. Poslední rekonstrukce kašny proběhla v roce 1996, kdy vedení Tábora rozhodlo, že nechá vyrobit kopii původního díla. Originál se nachází v depozitáři. „Uvidíme, zda se nám podaří na kašnu prosadit i nějakou připomínku letošního výročí úmrtí Jana Žižky. Ovšem vše záleží na jednání s památkáři,“ říká dále Kacerovský. Letos na podzim to totiž bude 600 let od úmrtí českého husitského vojevůdce.

Zdroj: ČTK 

Foto: turistickamapa.cz

Scroll to Top