Olomouc: krajinářská soutěž na severní část protipovodňové ochrany

blank

Třetí etapa protipovodňových opatření v Olomouci má změnit obávaný vodní živel v přírodní fenomén. Radnice vypsala krajinářskou soutěž na poslední část protipovodňových opatření řeky Moravy, které ochrání Letnou, Lazce, část Hejčína, Černovír a okolí Klášterního Hradiska.

Otevřená krajinářská soutěž, která má termín podání návrhů do prvního kola 26. dubna letošního roku, řeší podobu řeky v severní části města. „Soutěž je vyhlášená dvoufázově. Týká se protipovodňových opatření a začlenění řeky do města v kontextu Letné, Lazců, Černovíra a zejména barokní dominanty Klášterního Hradiska. Řeší i severní spoj s novým mostem,“ říká náměstek primátora pro rozvoj a strategie Tomáš Pejpek.

Třetí etapa je logickým pokračováním předcházejících protipovodňových staveb níže po toku řeky. Protipovodňovou ochranu Olomouc s Povodí Moravy systematicky buduje od roku 1997, kdy město postihly rozsáhlé povodně.

„Teprve dokončením třetí etapy dojde k uzavření systému protipovodňové ochrany, který skutečně ochrání většinu Olomouce z hlediska zastavěného území,“ doplňuje primátor Miroslav Žbánek.

blank

 

Scroll to Top