Inflace v prosinci zpomalila na 6,9 procenta

blank

Spotřebitelské ceny v prosinci meziročně stouply o 6,9 procenta, vodné zdražilo o 16,3 procenta a stočné o 26,9 procenta vyplývá z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Za rok 2023 průměrná inflace činila 10,7 procenta, což bylo o 4,4 procentního bodu méně než v roce 2022. Jak uvádí ihned.cz., ve srovnání s předloňským prosincem zdražilo zejména bydlení. Za nájemné lidé zaplatili o 7,3 procenta více, vodné zdražilo o 16,3 procenta, stočné o 26,9 procenta, elektřina o 142,4 procenta a teplo a teplá voda o 24,2 procenta. Plyn naopak zlevnil o 7,7 procenta a ceny tuhých paliv klesly o dvě procenta.

Ke zdražení vody došlo, až na několik oblastí, prakticky ve všech regionech. Ve většině případů za tím stojí růst nákladů včetně nákupu surové vody nebo chemikálií nutných pro výrobu pitné vody, nárůst cen stavebních prací a schválené zvýšení daně z přidané hodnoty z deseti na 12 procent.

„Prosincový výsledek je dalším střípkem do mozaiky uklidňování tuzemské inflace, která se momentálně skutečně zdá být z velké části pod kontrolou. Pokud odmyslíme statistické efekty cenového skoku z ledna 2023 a vládního úsporného tarifu, spotřebitelské ceny v průběhu roku 2023 ve skutečnosti narostly o pouhých 0,8 procenta, což již nelze považovat za nijak varovné zdražování,“ uvedl hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil.

Scroll to Top