JVS zdražil vodu o 5,3 procenta

blank

Jihočeský vodárenský svaz (JVS) zdražil od ledna vodu, kterou prodává městům a obcím, o 5,3 procenta na 22,69 Kč za metr krychlový bez DPH, což znamená meziroční zdražení o 1,15 koruny za kubík.

blank

Mediální zástupce svazu Zdeněk Zuntych ČTK uvedl, že svaz udržel vývoj ceny pod inflací. „Pro nás je důležité držet vývoj ceny pod aktuální inflací, aby obce a města měly prostor pro vlastní tvorbu vodného a stočného. Jde o dlouhodobý cíl a daří se nám ho zatím držet, i když vnější negativní vlivy na nás dopadají stejně jako na ostatní firmy,“ navázal na Zuntycha předseda představenstva JVS Antonín Princ.

Nepostradatelná role Jihočeské vodárenské soustavy

JVS si v září připomněl 30 let existence. Klíčovým prvkem je Jihočeská vodárenská soustava, která je dlouhá 556 kilometrů. Svaz zajišťuje její údržbu, modernizaci, rozvoj a provoz. „Jihočeská vodárenská soustava zvládla povodně, orkány, sucha i covidovou pandemii. Dopady výkyvů klimatických podmínek prověřily, že pitnou vodu nejvyšší kvality zvládáme dodat zákazníkům také při všech možných katastrofách. A hlavně, zásoby surové vody v římovské přehradě jsou dvojnásobné, než je roční spotřeba. Nedostatek vody Jihočechům napojeným na naši soustavu nehrozí,“ zdůraznil na podzim Princ.

Miliardové investice

Na rozloze 6 300 kilometrů čtverečních soustava pitnou vodou zásobuje přes 400 tisíc obyvatel Jihočeského kraje. Jejím srdcem je úpravna vody Plav. Surová voda do ní přitéká z přehrady Římov na řece Malši a prochází přes tři stupně čištění. Výsledkem je pitná voda nejvyšší kvality. Aktuální produkce je zhruba 550 litrů za sekundu, což je necelá třetina vybudované kapacity 1 450 litrů vody za sekundu. Svaz do vodohospodářského majetku za třicet let investoval 3,8 miliardy, z nichž přes miliardu získal především z národních a evropských dotací a také díky podpoře Jihočeského kraje.

Scroll to Top