Dostavba infrastruktury v Bublavě

blank

Vodovodní síť se v Bublavě na Sokolovsku v těsné blízkosti státní hranice s Německem začala stavět v roce 2014, kdy se podařilo dokončit nový přivaděč pitné vody ze sousedního Klingenthalu.

Jak uvádí Vodohospodářské sdružení obcí západních Čech, na stavbu přivaděče navázala výstavba vodovodu v centru obce s novým vodojemem dotačně podpořená ministerstvem zemědělství a Karlovarským krajem. Od roku 2018 se síť postupně rozšiřovala do dalších částí obce, opět s finanční podporou Karlovarského kraje. Kanalizace v Bublavě byla vystavěna koncem 20. století, čištění odpadních vod zajišťuje mechanicko-biologická čistírna.

V roce 2021 byla zahájena dostavba chybějících částí kanalizační a vodovodní sítě ve východní části obce. Projekt byl rozdělen na dvě etapy. První z nich byla dokončena v srpnu 2022, druhá začala v říjnu 2023. Celkem bude položeno 1,5 kilometru vodovodu a kanalizacíe Vodaři pro kanalizaci využívají moderní technologii tlakových systémů, která v členité horské zástavbě přináší řadu výhod, která navíc zlepšuje zadržování vody v krajině. Celkové náklady první etapy byly 3,2 milionu, z toho dotace Karlovarského kraje činila 1,4 milionu. Druhá etapa by měla stát 5,9 milionu, dotace Karlovarského kraje představuje necelé 2 miliony.

Krušnohorská Bublava se 400 obyvateli je ze všech stran obklopena horami, nejvyšší je Kamenáč s nadmořskou výškou 932 metrů. Obcí protéká Bublavský potok. Na nepojmenovaném potoce, přítoku Stříbrného potoka, se těsně za východním okrajem katastru nachází vodní kaskáda, takzvané Bublavské vodopády. Obyvatelé až do vyčerpání zásob rud pracovali převážně v hornických profesích.

Scroll to Top