VAK Beroun komentují novou cenu vody v regionu

blank

Vodné a stočné se zpravidla upravují jednou ročně, proto se do nich plně promítá roční inflace a výhled na příští období. Regionální cenu vody na Berounsku pro příští rok více ovlivní zdražení nakupované vody z Prahy o více než osm korun na metr krychlový.

Do nárůstu se také promítají zvýšené náklady na výrobu v Úpravně vody Želivka a obnova pražské sítě, která souvisí s dopravou vody do západní části Středočeského kraje. Růst ostatních nákladů VAK Beroun jak ve vodném, tak ve stočném, je menší než očekávaná meziroční inflace, která se má podle České národní banky pohybovat mezi 10 až 11 procenty.

„Snad už máme za sebou období cenové nestability energií, ale ceny se rozhodně nevrátily na úroveň před rokem 2022,“ říká ředitel VAK Beroun Jiří Paul, podle kterého společnost čeká navíc navýšení poplatků za distribuci, které pro odběry na velkých čistírnách stoupnou na více než dvojnásobek letošních sazeb. O více než inflaci také meziročně zdražily služby, práce, materiály a chemikálie.

blank

Rekordní investice

VAK Beroun letos investovaly rekordních 143 milionů. „Na investice používáme odpisy a nerozdělený zisk, takže výše investic nemá přímý vliv na výši vodného a stočného,“ vysvětluje technický ředitel Roman Badin. Vodaři zdůrazňují to, že dostatečná obnova potrubí a zařízení snižuje náklady na opravy. Mezi nejvýznamnější investiční akce patřily rekonstrukce technologie na ČOV Beroun a Hořovice, výstavba vodojemu na Křižatkách (Králův Dvůr), výměna vodovodu v Komárově a Berouně na Zavadilce. Vodaři v roce 2024 zahájí například výstavbu potrubí, které přivede odpadní vodu ze Zdic do Berouna.

Pokračuje výstavba radiové sítě

Některé projekty se dotknou klientů. Pokračuje výstavba radiové sítě Flexnet, do níž bude v příštím roce zapojeno už pět tisíc vodoměrů. Na začátku roku vodohospodáři spustí zákaznický portál, který zjednoduší komunikaci mezi provozovatelem a odběrateli. Chytré vodoměry v síti Flexnet bude možno přes portál sledovat a také si u nich nastavovat vlastní alarmy. Vodoměr sám upozorní například na protékající záchod nebo prasklé potrubí.

VAK Beroun závěrem upozorňují, že přes navýšení cen zůstává zejména cena stočného výrazně nižší než v menších obcích mimo regionální cenu, kde výstavba kanalizace byla podpořena z evropských dotací. U těchto projektů se do ceny plně promítá tvorba fondů na obnovu, což vlivem malého objemu čištěných vod významně zvyšuje ceny.

Pitná voda pro 125 tisíc obyvatel

Vodohospodářský majetek společnosti představuje více než 1,5 miliardy korun, majetek zhruba ve stejné hodnotě provozují VAK Beroun pro města a obce. Zásobuje pitnou vodou více než 125 tisíc obyvatel ve 110 obcích, odvádění odpadních vod je zajištěno pro 113 tisíc obyvatel.

Scroll to Top