Jihomoravský kraj: na rozvoj vodohospodářské infrastruktury přes 123 milionů

blank

Příjmy 37,356 miliardy a výdaje 37,989 miliardy korun, rada Jihomoravského kraje na posledním listopadovém jednání odsouhlasila návrh rozpočtu na příští rok.

Redakce vodarenstvi.cz se zaměřila zejména na oblast životního prostředí a vodního hospodářství. Do této oblasti kraj bude alokovat 252 milionů korun. „Nezapomínáme na životní prostředí v Jihomoravském kraji. Na péči o přírodní rezervace, přírodní památky, zvláště chráněné živočichy a rostliny je vyčleněno přes 22 milionů korun, na adaptační opatření v krajině a zlepšení kvality povrchových vod pak dalších 28 milionů korun, na rozvoj vodohospodářské infrastruktury přes 123 milionů korun a 5 milionů na environmentální vzdělávání,“ říká 1.náměstek hejtmana Lukáš Dubec.

Další finance jsou pak podle náměstka připraveny na zlepšení péče o zeleň podél krajských silnic a na projekty zaměřující se na udržitelnou energii a klima nebo na ochranu ovzduší. Rekordní částku kraj proinvestuje do krajských silnic. „Kdybych měl dát rozpočtu název, tak je to Vysoká laťka. Do krajských silnic jsme nachystali 1,7 miliardy korun. To je nejvíc historii, kolik jsme kdy na začátku roku měli připraveno. Držíme také věci, které jsme dříve odpracovali v sociálních službách, životním prostředí nebo školství a dál je posunujeme. A hlavně peníze, které máme našetřené z minulých let, neprojíme, ale investujeme,“ vysvětluje hejtman Jan Grolich.

 

Scroll to Top