Putovní vodárenská výstava na Praze 8

blank

Praha 8 hostí v Libni na prostranství před Velkým mlýnem putovní výstavu s názvem Skrytá místa pražského vodárenství, díky které mohou zájemci odhalit zařízení městské vodohospodářské infrastruktury, která jsou běžně veřejnosti nepřístupná.

Pražské vodovody a kanalizace na začátku září zahájily sérii výstav, které veřejnosti odhalí lokality městské vodohospodářské infrastruktury, kam se normálně nemůže podívat. Expozice skončí na konci prosince. „Snažili jsme se populárním způsobem vzít všechny, koho to zajímá, do pražského podzemí. Nejen do podzemí, ale do pražských objektů, kde se čistí voda, kde se upravuje voda pro pití, kde se dopravuje, aby si každý mohl udělat představu o tom, jak je to složitý mechanismus,“ říká obchodní manažerka Pražských vodovodů a kanalizací Ilona Líkařová.

Starosta Prahy 8 Ondřej Gros vyzdvihuje kvalitu vody v metropoli: „Máme v Praze opravdu kvalitní vodu, není úplně levná a možná je dobré se to dozvědět, pochopit, o čem to vlastně vše je. Využili jsme to, že tady u Velkého mlýna se podařilo zlepšit podzámčí, bude tady zanedlouho bruslení, takže si to jistě najde své návštěvníky.“

Radní pro infrastrukturu Michal Hroza oceňuje, že PVK přibližují práci vodohospodářů veřejnosti. „Hlavní město intenzivně investuje do vodohospodářské infrastruktury a lidé by měli mít představu, kam tyto investice plynou. Výstava je zamýšlena jako edukační projekt, budu proto rád, když ji navštíví i školáci a studenti a třeba je to přiměje se o vodárenský obor více zajímat,“ říká Hroza.

Expozice čítá téměř desítku panelů. Každý z nich je opatřen QR kódem, díky kterému mohou návštěvníci zhlédnout video z daného místa. Vodohospodářské objekty patří ke kritické infrastruktuře státu. Výjimkou jsou Muzeum pražského vodárenství v Podolské vodárně a „louka“ nad Novou vodní linkou na Císařském ostrově.

Scroll to Top