Ukrajinská delegace řešila na jižní Moravě odpady a odpadní vody

blank

Skupina 16 ukrajinských lídrů navštívila Českou republiku v souvislosti s Partnerstvím pro udržitelnou obnovu Ukrajiny. Program stáží probíhá od hlavičkou Nadace Partnerství za podpory Jihomoravského kraje. Naposled se organizátoři zaměřili na odpady a odpadní vody.

blank

„Odpady jsou na Ukrajině obrovský problém. Zavádí se sice přísná nová legislativa podle norem EU, ale je prakticky nevymahatelná. Chybí nám základní infrastruktura pro předcházení odpadům, třídění, znovuvyužití a také návyky občanů nebo motivační nástroje pro recyklaci. Navíc máme masivní problémy s válečnými troskami, nebezpečným odpadem nebo výbušninami,“ komentuje starosta městečka Rokytne Hryhorij Tarhonsky.

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich vnímá skutečnost, že Ukrajinu čeká při obnově nelehký úkol. „Fungující a efektivní odpadové hospodářství je zásadní pro jednotlivá města i obce. Rádi předáme naše know-how z jižní Moravy,“ říká Grolich. Ukrajinskou delegaci přivítal náměstek hejtmana pro životní prostředí Lukáš Dubec: „Jsme rádi, že program pro udržitelnou obnovu Ukrajiny vyvolává takový zájem mezi ukrajinskými komunitami, a věříme, že pomůže nastartovat i blízkou spolupráci s jihomoravskými firmami.“

Stáže už absolvovalo téměř padesát ukrajinských lídrů, kteří vzájemně komunikují. Pro roku 2024 Nadace Partnerství připravuje několik dalších pětitýdenních programů zaměřených na témata komunitní energetiky a obnovitelných zdrojů, rekonstrukcí budov s nízkou spotřebou energií, adaptací na změnu klimatu, hospodaření s odpady a vodou a další oblasti, které jsou pro udržitelnou obnovu Ukrajiny aktuální. Program bude pokračovat také v roce 2025.

Scroll to Top