Smaragdové jezero uprostřed Kielců

blank

Dvousettisícové Kielce ležící sto dvacet kilometrů severně od Krakova a sto osmdesát kilometrů již pod Varšavou nejsou častým místem turisté z České republiky. Město má přitom s ohledem na svou významnou, ale často také kontroverzní a tragickou historii i zajímavou současnost rozhodně co nabídnout.
Město je centrem Svatokřížského vojvodství a má za sebou významnou minulost těžby vápence a kovů. V souvislosti s tím se na jeho území nachází několik geologických přírodních památek jako dokladů této činnosti. Jednou z nich je také působivá lokalita Kadzelnia.
Ta byla v minulosti vápencovým lomem, v současnosti se jedná o geologickou památku s dvaceti pěti jeskyněmi, z nichž je prozatím zpřístupněna turistům pouze jedna, na zpřístupnění dalších se pracuje. Jedná se ale také o místo, které láká filmaře, nebo umělce. V jeho jižní části byl vybudován amfiteátr, kde probíhají festivaly a další kulturní akce.
Nejkrásnější výhled na lokalitu se otevře ze Skalky geologů, odkud je také krásný výhled na Kielce a okolí. A zde se dostáváme k tomu, v čem je tato lokalita spojena s vodou. Mohutný skalnatý útvar totiž zčásti lemuje jezero se smaragdově modrou barvou. V jeho západní straně byl vybudovaný vodopád, který sem přivádí vodu z říčky Silnica. Na vrchol vede několik cestiček, stoupání není nikterak náročné a je možné si užít vyhlídek z různých částí mohutného skaliska.
Kdo má rád adrenalinovou zábavu, může využít několik zipline tras, které byly mezi jednotlivými skalnatými útvary v okolí vytěženého prostoru vybudovány. Může tak rychlostně na laně prosvištět přes zářící vodní hladinu s výhledem na centrum města.

Foto: Marek Síbrt

blank blank

blank blank

blank blank

blank blank

 

Scroll to Top