Vodaři na Ostravsku využili potápěče

blank

Nevyužívané části bývalého přivaděče Záhumenice – Bělá, které byly před pěti lety vyměněny za nové potrubí, byly odstraněny. V několikametrové hloubce pracovala specializovaná potápěčská firma. Uvedl to mluvčí SmVaK Ostrava Marek Síbrt.

V roce 2018 byl dokončen během první etapy rekonstrukce přivaděče Záhumenice – Bělá, který je klíčový pro zásobování jižní části Ostravy pitnou vodou, přechod vodovodního potrubí přes Odru u Polanky nad Odrou za 45 milionů korun. Meandrující řeka zde mění s ohledem na vodní poměry během roku svůj tok a shybka vedoucí potrubí pod řekou byla vlivem tohoto erozivního působení v nevyhovujícím stavu. Přívodní řad na přemostění nově vede vysoko nad hladinou Odry.

Během října byli na místo povoláni potápěči, kteří nevyužívané shybky a navazující objekty odstranili. Kromě toho museli odstranit i staré Larssenovy stěny (štětovnice), které byly původně vybudovány na břehu řeky a důsledku erozivního působení se aktuálně ocitly několik metrů od břehu uprostřed toku.

„Tyto štětovnice musely být páleny přímo v korytě řeky za použití speciální metody pálení pod vodou specializovanou potápěčskou firmou. Byla použita metoda řezání pomocí uhlíkové elektrody za použití kyslíku. Potápěči štětovnice nařezali na menší kusy, které byly následně jeřábem vytaženy na břeh. Vše se tedy odehrálo za snížené viditelnosti pod hladinou, kdy byly potápěči nuceni spoléhat ve značné míře především na svůj hmat. Vše probíhalo v neregulovaném úseku Odry v Polance nad Odrou,“ vysvětlil Michal Przeczek z investičního oddělení SmVaK Ostrava.

 

 

Scroll to Top