Povodí Odry: voda znamená život

blank

Společenská odpovědnost dnes patří k nedílné součásti každodenní činnosti nejen vodohospodářských společností, které si jako odpovědné organizace uvědomují odpovědnost vůči lokalitám, kde působí. Ať již se jedná o oblast sociální, enviromentální, vztah k zaměstnancům a komunitě nebo způsob řízení.

Společenská odpovědnost a udržitelnost logicky musí reflektovat pozice všech stakeholderů, jichž se aktivity vodohospodářských společností týkají. Redakce vodarenstvi.cz se proto v uplynulých měsících zajímala o to, jak se do nich snaží aktivně zapojovat zaměstnance, nebo jak přistupují k firemnímu dobrovolnictví.

Snažíme o celkovou osvětu v oblasti vodního hospodářství a životního prostředí, kde seznamujeme veřejnost s nutnými postupy při správě vodních toků a vodních děl, říká pro náš portál mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Jakým nejvýznamnějším projektům nebo pilířům v oblasti společenské odpovědnosti se podnik Povodí Odry dlouhodobě věnuje v ekonomické, sociální nebo enviromentální oblasti?

Jednou z hlavních činností podniku je ochrana obyvatel a majetku realizací protipovodňových opatření a zajištění správného fungování vodohospodářské soustavy Povodí Odry pro zabezpečení dodávek vody pro obyvatelstvo i průmysl kraje. S tím je spojena naše investiční činnost včetně sledování stavu a péče o koryta toků a pobřežních pozemků, příprava a zajišťování jejich úprav, poskytování technických, ekonomických a jiných údajů na vyžádání vodoprávních úřadů, podávání podnětů, návrhů a vyjádření pro správní rozhodování na úseku státní správa ve vodním hospodářství, vytváření podmínek pro oprávněná nakládání s vodami, spolupráci při zneškodňování havárií, řízení a ovlivňování hospodaření s vodou ve vodohospodářské soustavě v povodí Odry podle komplexního manipulačního řádu. Dále činnost v oblasti plánování podle vodního zákona, činnost akreditovaných laboratoří, geodetické služby, poradenskou činnost, výrobu elektrické energie a rybné hospodářství.

U této činnosti pořádáme besedy ve školách, odborné semináře a pro širokou veřejnost pořádáme dny otevřených dveří na vodních dílech, ve vodohospodářských laboratořích a dispečinku podniku. Stejně tak jsou v průběhu roku pořádány menší exkurze u vodních děl. Tím se snažíme přispět k větší informovanosti obyvatel o vodě.

Internetové stránky Povodí Odry jsou přizpůsobeny k přehlednému informačnímu servisu hlavně v období krizových situací, jako jsou povodně, nedostatek vody či ledové bariéry na tocích. Pro krizovou komunikaci s občany je k dispozici 24 hodin dispečink Povodí Odry. Stejně tak internetové stránky poskytují informace z celé škály činností Povodí Odry včetně přípravy a realizace stavebních projektů.

Jaké nejvýznamnější projekty společenské odpovědi v současnosti realizujete nebo připravujete?

Státní podnik Povodí Odry realizuje některá protipovodňová opatření ve spolupráci s jednotlivými obcemi, kterých se tato ochrana týká. Jako příklad mohu uvést protipovodňová opatření „Ochranná hráz na Odře a Orlovské Stružce, Bohumín-Pudlov“. Dále realizujeme

revitalizace toků, v současnosti toku Opusta. Také realizace rybochodů ve spolupráci s odbornými organizacemi a univerzitami při rekonstrukci spádových stupňů zajišťuje migrační prostupnost řek. Nyní připravujeme zprůchodnění jezu na řece Olši v Dětmarovicích, nebo zprůchodnění spádových objektů Odra, Jistebník, Košatka nad Odrou. Další neméně důležitou činností je zajišťování správné rybí obsádky v nádržích. Vodní díla zajišťují v době sucha nalepšování průtoků v tocích pod nimi a tím zajišťují potřebné podmínky pro živočichy v tocích.

Jakým způsobem se podnik snaží do problematiky zapojovat jednotlivé zaměstnance? Vyhlašujete grantové výzvy pro zaměstnance aktivní v neziskové sféře?

V činnosti podniku se snažíme o celkovou osvětu v oblasti vodního hospodářství a životního prostředí, kde seznamujeme veřejnost s nutnými postupy při správě toků a vodních děl. Prostřednictvím internetových stránek, pořádáním seminářů a odborných besed se snažíme komunikovat jak s odbornou, tak laickou veřejností a samozřejmě i s našimi zaměstnanci. Státní podnik Povodí Odry se pravidelně, každoročně účastní celorepublikové akce „Ukliďme Česko“ – sběr odpadu kolem jednotlivých toků.

Řada společností zprostředkovaně poskytuje práci nebo zakázky dodavatelským organizacím. Jak se zaměřujete na osvětu těchto skupin spolupracovníků v oblasti společenské odpovědnosti?

Jako státem řízený podnik je naší povinností důsledně dbát na dodržování pravidel při zadávání veřejných zakázek, které umožňuje společenský odpovědné zadávání.

Jaký je postoj/přístup podniku k firemnímu dobrovolnictví?

Voda znamená život. Jsme závislí na čistém životním prostředí a na správném fungování všech přírodních mechanismů. Voda opravdu patří k nejcennějším darům přírody a musíme se snažit o to, abychom jí měli stále dostatek a v dobré kondici. To je právě úkolem vodohospodářů. Už název této profese říká, že hospodaříme s vodou. A my se opravdu snažíme hospodařit tak, abychom zajistili dobré podmínky pro faunu a flóru, ale naším úkolem je také chránit obyvatele a jejich obydlí před velkou vodou. Opačným extrémem je nedostatek vody, a proto je naší povinností zajistit dostatek čisté vody také pro období sucha. Práce vodohospodářů je prospěšná a nutná pro všechny obyvatele měst i obcí. Podporujeme veškeré dobrovolnické aktivity, které naplňují náš společný cíl.

Scroll to Top