Mladá Boleslav koupí starou vodárnu

blank

Město koupí za dva miliony od soukromého majitele chátrající historickou vodárenskou věž ve Vodkově ulici. Do budoucna by ji mohla s využitím dotací zrekonstruovat. Svému účelu sloužila více jak 170 let. Informuje o tom Mladá fronta Dnes.

„Jsem rád, že poté, co jsme od státu získali budovu paláce Templ, je nyní naším majetkem i vodárenská věž. Máme tak šanci odstranit poslední vřed na historické části města. Budova navíc začínala být okolí nebezpečná,“ uvedl první náměstek Jiří Bouška.

Věž je jednou z dominant při pohledu na historické centrum města od západu. Postavena byla v 1. polovině 18. století a je dnes nejstarší památkou historického městského vodovodu, jednoho z nejstarších v Čechách. Městský vodovod byl přestavěn až v roce 1874.

Přílivu pracovní síly z venkova, potřebné pro místní průmysl, vodovod nestačil, byl technicky zaostalý a neudržovaný. V roce 1895 proto byla postavena nová větší věž. Zdrojem vody zůstal Podstupenský pramen. ​Až v roce 1906 přestal vodovod sloužit svému účelu a Podstupenský pramen byl opuštěn. Stará vodárenská věž je v soukromém vlastnictví a je v havarijním stavu.

Foto: mladoboleslavsko.eu

Scroll to Top