Infocentra ČEZ hlásí rekordní návštěvnost

blank

Infocentra a elektrárny ČEZ patří k největším tuzemským lákadlům pro turisty. V prvních šesti měsících roku 2023 jejich branami prošlo 89 619 osob, o dva tisíce více než v dosud rekordním roce 2019. Tahouny v návštěvnosti zůstávají jaderné elektrárny Dukovany a Temelín a přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně.

Vodní baterie české energetické soustavy na Dlouhých stráních v Jeseníkách v prvním pololetí přilákala přes 25 tisíc návštěvníků. Hranici 18 tisíc překonala infocentra obou jaderných elektráren v Dukovanech a Temelíně. Přes 10 tisíc lidí dorazilo do specializovaného infocentra v královéhradecké malé vodní elektrárně Hučák. Elektrárna Ledvice přilákala téměř 5 000 zájemců. ČEZ eviduje zájem i o vodní elektrárnu Střekov v Ústí nad Labem

„Máme velkou radost, že si k nám opět našly cestu počty návštěvníků, na které jsme byli zvyklí. Je to pro nás impuls k přípravě dalších novinek. Mezi ty nejoblíbenější v současnosti patří virtuální realita ReakTour, díky které se podíváte až k reaktoru a do dalších nejstřeženějších míst jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Aktuálně chystáme novou virtuální realitu z jiného elektrárenského prostředí, kterou plánujeme představit letos na podzim. Napovím, že tentokrát vás vezmeme do jedné z našich vodních elektráren,“ uvádí vedoucí infocenter Skupiny ČEZ Kateřina Bartůšková.

Speciální prohlídky do podzemí

Léto provázejí speciální akce. „Chceme zájemcům o energetiku ukazovat i další zajímavé elektrárny, které jsou pro veřejnost běžně uzavřené. Třeba na naše speciální prohlídky do podzemí vodní elektrárny Lipno se zatím podívala více než tisícovka lidí. Exkurze na Lipně o prázdninách doplňují exkluzivní prohlídky areálu našich jaderek, kde se kapacity naplnily během pár dní. Po celé léto navíc ve všech našich infocentrech probíhá soutěž pro děti, na které čeká speciální EDUkativní BLOK plný informací a zajímavostí z prostředí jaderné energetiky. Stačí správně vyplnit jednoduchý energetický kvíz, který dostanou děti na infocentrech od našich průvodců,“ říká Bartůšková.

Virtuálně v elektrárně

Během covidové pandemie mohli zájemci elektrárny poznávat na dálku díky programu „Virtuálně v elektrárně“. Veřejnost si akci oblíbila, a proto pokračuje dále. „Každý ročník navíc přináší novinku v podobě nového typu exkurze. Touto cestou se do elektráren ČEZ dostalo více než 107 tisíc fanoušků energetiky. Letos na podzim se plánuje jeho už čtvrtý ročník a opět se ponese ve znamení novinek. Je tak rozhodně na co se těšit,“ uzavírá Kateřina Bartůšková.

Scroll to Top