Odměněni vynálezci deskové hry o pražském vodárenství

blank

Pražské vodovody a kanalizace v inovačním maratonu Nakopni Prahu 2023 vyhlásily extra výzvu: Zdravá a čistá voda pro Prahu. Z výhry deseti tisíc korun se může radovat tým Čistá voda s nápadem na deskovou hru o pražském vodárenském systému.

Nakopni Prahu je soutěž na způsob hackathonu, v níž týmy z celé České republiky dostanou za úkol dát dohromady funkční řešení jedné ze zadaných výzev za pomoci mentorů a odborníků z Magistrátu hl. města Prahy, městských firem, akademické sféry a soukromého sektoru. Úprava a čištění vody je podle vítězného týmu jeden z nejdůležitějších systémů pro obyvatele. „Povědomost o tom, jak tento proces probíhá, není v populaci příliš známý. Díky námi vytvořené deskové hře se Pražané zábavnou formou dozvědí, jakou vodu pijí, jak se upravuje a že je velmi kvalitní,“ vysvětlila vedoucí vítězného týmu Nadija Čehajić. Cílem hry je dostat vodu ze zdroje přes spotřebitele, vyčistit ji a vrátit do Vltavy.

„Problematika kvalitní pitné vody je natolik komplexní a složitá, že lidé běžně vnímají jen nepatrnou – a většinou ne tu nejpodstatnější – část. Zároveň se kolem pitné vody traduje spousta mýtů a nepřesností. Přitom kvalita pitné vody ve veřejných vodovodech patří nejen v Praze, ale v celé České republice, k nejvyšším v Evropě. PVK proto vyhlásila extra výzvu s cílem vytvořit projekt, který toto nelehké téma s použitím veřejně dostupných dat zpopularizuje,“ doplnila mentorka soutěže, Ilona Líkařová z PVK.

Scroll to Top