Hygienici v Olomouckém kraji začali s kontrolami přírodních koupališť

blank

Hygienici odebrali v pondělí 15. května první vzorky na Plumlovské přehradě na Prostějovsku a na štěrkopískových jezerech Poděbrady u Olomouce, podle laboratorních výsledků je v obou případech voda vhodná ke koupání. Uvedl to portál Hanácká Drbna.

„V rámci Olomouckého kraje dlouhodobě sledujeme dvě koupací oblasti – Vodní nádrž Plumlov s místem odběru vzorků pláž U Vrbiček a koupací oblast Poděbrady s místy odběrů vzorků Poděbrady – Plané Loučky a Poděbrady – U přístaviště. Podle laboratorních výsledků je v odebraných lokalitách voda vhodná ke koupání,“ uvedli hygienici.

Odborníci díky vzorkům laboratorně zkoumají smyslově postižitelné ukazatele jakosti vody jako je znečištění odpady a přírodní znečištění, tak výsledky mikrobiologických, biologických a chemických laboratorních analýz. Vodu z Plumlovské přehrady odebírají co dva týdny, u Poděbrad je to jednou měsíčně.  Štěrkopísková jezera Poděbrady mají čistou vodu celé léto, problémy se ale opakovaně vyskytovaly na Plumlově. Do kvality vody zde dlouhodobě investuje Povodí Moravy. Nyní přispěje také Prostějov.

„Konkrétně se jedná o finanční podporu pro aplikaci síranu železitého, kterým dochází k vysrážení fosforu, a tím k eliminaci přísunu živin způsobujících nárůst sinic. Jde o tradiční dotační podporu tohoto kroku v rekreační oblasti,“ uvedla náměstkyně primátora pro životní prostředí Marcela Župková. Opatření podle ní vylepšují koupací kvalitu vody v letním období. Náklady na provoz srážecích stanic činí zhruba 400 tisíc korun, z toho 79 tisíc hradí Povodí Moravy z vlastních zdrojů. Dofinancování je následně řešeno dotacemi získanými od Olomouckého kraje, města a obcí. Prostějov přispěje částkou 50 tisíc korun.

Scroll to Top