Radní Skopalíková k suchu a kapacitám ve Středočeském kraji

blank

Portál Komunální ekologie oslovil radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Středočeského kraje Janu Skopalíkovou, které se ptal na problematiku sucha, nedostatek vody v regionu nebo spolupráci s Prahou či kraji při propojování vodárenských soustav.

Podle Skopalíkové je nutné rozlišovat, zda se jedná o sucho nebo nedostatek vody. Sucho, a to především sucho hydrologické, je charakterizováno deficitem srážek a poklesem průtoků vodních toků a hladin podzemních vod. Stav nedostatku vody je způsobem nedostatečným zásobováním vodou obyvatel nebo nedostatkem vody pro hospodářskou činnost, přičemž k hydrologickému suchu nemusí v těchto oblastech docházet, uvedla dále Skopalíková.

Z pohledu povrchových vod lze podle ní dlouhodobém vývoji vytipovat oblasti, kde dochází k poklesu dlouhodobých průměrných průtoků. Nejohroženější jsou menší toky na území okresu Rakovník, Kladno, Příbram a Mělník, tj. Rakovnický potok, Obecnický potok, Červený potok, Stroupinský potok, Klíčava, Lánský potok, Berounka, Bakovský potok a Košátecký potok. Z pohledu zásobení obyvatel pitnou vodou jsou pak podle Skopalíkové nejvíce ohroženy ty obce, které využívají vody povrchové z toků s malým povodím a vydatností, kde se projevují období sucha razantním snížením průtoků, nebo i vyschnutím. Mezi tyto toky, v současné době využívané pro vodárenské účely, patří Stroupinský potok a Pstruhový potok.

V rozhovoru došlo také na plánovaná opatření. Za účelem zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody ve Středočeském kraji je podle radní nezbytné posílení a propojení stávajících vodárenských systémů. Středočeský kraj vytipoval strategické projekty Středočeské vodárenské soustavy z hlediska propojení vodárenských soustav, které mají nezastupitelnou úlohu při zajištění dodávky vody v případě krizových situací. Dále přiblížila spolupráci kraje hlavním městem Prahou, vzhledem k tomu, že vodárenské systémy Středočeského kraje a Prahy jsou úzce propojeny.

Kompletní rozhovor zde.

Scroll to Top