SmVaK Ostrava zpřístupní v sobotu 25. března největší úpravny a čistírny

blank

V sobotu 25. března zpřístupní Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava veřejnosti areály čistíren odpadních vod v Opavě, Kopřivnici, Havířově a Frýdku-Místku (Sviadnově). Návštěvníky přivítají i největší úpravny pitné vody v regionu v Podhradí u Vítkova a Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí.

„Po zkušenosti z předcovidových let, kdy nás výrazný zájem o návštěvu našich provozů překvapil, bych chtěl všechny zájemce upozornit na to, aby si zarezervovali svá místa včas. Kapacita je logicky omezena. Naše letošní nabídka je opravdu atraktivní. Kromě největších čistírenských provozů si mohou zájemci prohlédnout centrální úpravny, které zásobují významnou část našeho, ale i Olomouckého kraje kvalitní pitnou vodou,“ vysvětluje generální ředitel Anatol Pšenička.

V Úpravně vody Podhradí se zájemci podívají do míst, odkud přitekla před šedesáti pěti lety v prosinci roku 1958 první voda původem z Kružberku do Ostravy. V areálu Úpravny vody Nová Ves se zase podívají na práci pátračů, jejichž hlavním úkolem je vyhledávání poruch a úniků pitné vody ve vodovodní síti. Součástí programu na čistírnách bude také osvěta, co do kanalizace nepatří a jaké problémy nevhodné látky a předměty vhozené do odpadu v procesu čištění odpadních vod přinášejí.

Provozy budou otevřeny od osmé hodiny ráno do dvou hodin odpoledne, prohlídky budou probíhat v hodinových intervalech (tedy 8:00, 9:00, 10:00, 11:00, 12:00 a 13:00). Kapacita bude omezená a jedna skupina může mít maximálně dvacet návštěvníků. „Všechna zařízení budou v plném provozu a musíme zajistit bezpečnost všech návštěvníků, ale také to, aby nebyl nijak narušen proces výroby pitné vody, případně čištění té odpadní,“ popisuje Pšenička. Zájemci o návštěvu se proto musí předem registrovat na telefonním čísle 596 697 233, případně na emailu adela.hejtmankova@smvak.cz do 20. března.

Scroll to Top