Pod Venušinu sopku u Slezské Harty

blank

Slezská Harta na Bruntálsku a její okolí se stávají stále vyhledávanějším místem pro výletníky nejen z Moravskoslezského kraje. Psali jsme o tom zde, nebo zde. Turistická infrastruktura se v tomto poněkud pozapomenutém, ale krásném koutě naší země postupně rozvíjí a láká stále více a více návštěvníků.
Vodní dílo bylo vybudováno na řece Moravici, jeho druhým významným přítokem je Černý potok, který sem směřuje od Bruntálu. Ten dává vzniknout přehradě mezi obcemi Dlouhá Stráň a Mezina. A právě u této obce narazíme zhruba dvě stě metrů od vodní plochy na zajímavé místo, které je naším dnešním cílem. Okolí Harty je krajinou bývalých sopek a útvarů vytvořených lávou. Lávový proud z Venušiny sopky nad Mezinou byl v minulosti odkryt těžbou kamene.
Lom je již opuštěný a kamenné varhany v bývalém dobývacím prostoru byly v roce 1997 vyhlášeny za přírodní památku. Sloupce jsou čedičové, barvu mají od světle šedé až po tmavě šedou v jižní části, vysoké jsou několik desítek metrů. Do lomu vede naučná stezka přes Venušinu sopku a obec pod ní, v blízkosti je ale také autobusová zastávka. Místo dýchá zajímavou atmosférou.

Foto: Marek Síbrt

blank blank

blank blank

blank blank

Scroll to Top