Pět miliard korun do vodárenství

blank

Díky více než 160 novým projektům dojde k výstavbě desítek nových čistíren odpadních vod či stovek kilometrů vodovodní sítě a kanalizace. Investice do vodohospodářských projektů měst, obcí a dalších veřejných subjektů představují jeden ze základních pilířů Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) v jeho aktuálním programovém období do roku 2027, uvedlo ministerstvo životního prostředí.

„Čísla hovoří jasně. Od startu tohoto programu v roce 2007 se jeho prostřednictvím dočkalo podpory více než tři tisíce konkrétních vodohospodářských projektů za téměř 70 miliard korun. S takto rozsáhlými investicemi počítáme také v novém programovém období. Důkazem toho je aktuální balíček 162 schválených projektů ze čtyřech loni otevřených výzev v OPŽP týkajících se vody,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Efektivní hospodaření s vodou

Šetrné hospodaření s vodou posilování jejích zdrojů dlouhodobě podporují národní i evropské dotační programy. „Operační program Životní prostředí, financovaný z Evropské unie, pomáhá zkvalitnit zásobování obyvatel pitnou vodou, zlepšovat jakost povrchové i podzemní vody, posilovat kapacitu vodárenských systémů nebo zvyšovat kapacitu čistíren odpadních vod a zvyšovat podíl obyvatel připojených na čištění odpadních vod,“ řekl Hladík.

Desítky nových čistíren

Mezi schválenými projekty se nachází například revitalizace pěti zdrojů vody v lokalitě Machnín na Liberecku, kde vlivem sucha a v důsledku rozšíření hnědouhelného lomu Turów dochází k poklesu hladiny místních zdrojů. V plánu je také rekonstrukce nebo výstavby nových úpraven či čistíren vody. Míra podpory vodohospodářských projektů dosahuje v případě OPŽP až sedmdesáti procent.

„Obcím do dvou tisíc obyvatel, které by jinak na dotace nedosáhly pro nedostatek vlastních finančních prostředků, jsme nabídli navíc možnost čerpání zvýhodněné půjčky určené právě na dofinancování vodohospodářských projektů, téměř 800 milionů korun si rozdělilo 78 obcí,“ doplnil ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Trojice nových výzev

Do poloviny roku 2023 plánuje ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR vyhlásit trojici nových výzev ze specifického cíle 1.4, který se věnuje podpoře přístupu k vodě a udržitelného hospodaření s ní. „Tyto výzvy se opět zaměří na budování zdrojů pitné vody, úpraven vody a vodovodů, stejně jako počítají s podporou projektům výstavby čistíren odpadních vod a projektům dobudování a výstavby kanalizací. Ke spuštění příjmu žádostí by mělo dojít 30. srpna,“ uzavřel Hladík.

Scroll to Top