SmVaK Ostrava: téměř miliarda do infrastruktury

blank

Na investice je v letošním roce připraveno 657 milionů a na opravy 318 milionů, veškeré prostředky pocházejí z vlastních zdrojů SmVaK Ostrava. Společnost bude do páteřního systému pro výrobu a distribuci pitné vody v regionu Ostravského oblastního vodovodu v roce 2023 investovat 185 milionů korun, do navazující vodovodní sítě a související infrastruktury více než 300 milionů korun, do odvádění a čištění vody odpadní bude alokováno 478 milionů korun. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí Marek Síbrt. 

Jak dále uvedl Síbrt, nejvýznamnější zahájenou stavbou v oblasti Ostravského oblastního vodovodu bude start modernizace strojně-technologického zařízení a automatizovaného systému řízení Úpravny vody Vyšní Lhoty na Frýdecko-Místecku. Rekonstrukce bude trvat několik let a naplánované náklady jsou 140 milionů korun. Pokračovat bude druhou etapou modernizace přivaděče Záhumenice – Bělá u Ostravy, která si celkem vyžádá 86 milionů korun. Dále bude dokončena komplexní sanace vodojemu Baška.

V oblasti lokálních zdrojů podzemní vody bude modernizována stavební a technologická část odkyselovací stanice v Hněvošicích, v Chlebičově bude uveden do provozu nový vrt, v Odrách bude zase dokončena výstavba nové úpravny vody a související infrastruktury, což posílí spolehlivost a kapacitu dodávek pitné vody ve městě a umožní jeho další rozvoj s ohledem na možnost připojování nových odběratelů na vodovodní síť.

Řadu investičních akcí SmVaK Ostrava čeká také Opavsko a Novojičínsko. Významnou obnovou projde vodovodní infrastruktura například v Malých Hošticích na Opavsku, dokončena bude výměna přívodních řadů skupinového vodovodu Melč na Opavsku, která si celkem vyžádá zhruba 40 milionů korun. Vodovodní řady projdou obměnou například v Bílovci v ulici Na Samotě, ve Fulneku, v Novém Jičíně v Revoluční ulici, ve Štramberku na Zauličí nebo v Kopřivnici na ulicích Záhumenní a Kpt. Jaroše.

V oblasti odvádění a čištění odpadních vod bude zase dokončena rekonstrukce biologické části a kalového hospodářství v Kozlovicích na Frýdecko-Místecku, která si celkově vyžádá více než 30 milionů korun. V Albrechticích u Českého Těšína zase bude za více než 20 milionů korun dokončena rekonstrukce a oprava technologické a stavební části místní čistírny odpadních vod.

V oblasti kanalizačních sítí firma zahájí několik rekonstrukčních projektů v Opavě, Frenštátu pod Radhoštěm, Štramberku, Třinci, Jablunkově nebo Fulneku. SmVaK Ostrava investovaly od roku 2020 do výroby a distribuce pitné vody téměř šest a půl miliardy korun.

 

 

 

Scroll to Top