Štětí musí odložit stavbu kanalizace pro pět místních částí

blank

Město zhruba o rok odkládá stavbu kanalizace pro pět místních částí. Štětí předpokládalo, že investice vyjde na 295 milionů, vlivem zdražování a inflace ale náklady budou o 50 milionů vyšší. Radnice na akci získala dotaci, ale na spoluúčast by neměla prostředky. ČTK o tom informoval starosta Miroslav Andrt. 

„My jsme jako město Štětí byli příjemci dotace, kterou jsme měli schválenou z Národního programu Životního prostředí, která byla ve výši 115 milionů korun a to krylo asi necelých 64 procent nákladů,“ uvedl starosta. Aby město mohlo získat dotaci, muselo předložit projekt pro územní řízení, následně dalo zhotovit projekt pro stavební povolení a vyhlásilo soutěž. „Mezitím utekly skoro dva roky a tím, jak významně vzrostla cenová hladina, tak když se investiční záměr vysoutěžil, tak reálná cena nejnižší nabídky byla na úrovni asi 345 milionů korun,“ doplnil Andrt.

Dotace by pokryla třetinu nákladů. Polovinu nákladů bude hradit Severočeská vodárenská společnost. Jedná se o ty, které nebudou kryté dotací, zbytek půjde z rozpočtu Štětí. Některé společnosti, které se přihlásily do výběrového řízení, také podaly podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, nicméně ten žádné pochybení neshledal. Nová dotační výzva by měla být vypsána v druhé polovině letošního roku.

 

Scroll to Top